ΕΥΖην

Ο Οίκος Sotheby’s παρουσιάζει το έργο "Αραχνη" του Νικόλαου Γύζη


Στα πλαίσια της σειράς δημοπρασιών «Erotic: Passion & Desire Online», ο οίκος Sotheby's παρουσιάζει ένα σημαντικό έργο του Νικολάου Γύζη. Η Αράχνη είναι ένα τολμηρό και σαγηνευτικό έργο το οποίο είναι εμπνευσμένο από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο, με την εκτιμώμενη τιμή πώλησης να ανέρχεται στα £ 30.000-50.000 (€ 34.100-56.900) 

Όπως και στο ποιητικό έργο Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, ο πίνακας του Γύζη απεικονίζει τον μύθο της Αράχνης όπου μια νεαρή γυναίκα τόλμησε να ανταγωνιστεί τη θεά Αθηνά σε έναν διαγωνισμό ύφανσης. Στην περίπτωση που ηττείτο, η Αράχνη δεσμεύτηκε να απωλέσει τα πάντα και να αφήσει την Αθηνά να αποφασίσει για τη μοίρα της. Όταν οι δυο διαγωνιζόμενες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, η θεά Αθηνά δεν μπόρεσε να βρει κάποιο λάθος στο αναμφισβήτητα επιδέξιο τάπητα που είχε δημιουργήσει η Αράχνη. Εντούτοις, εξοργίστηκε από το περιεχόμενο του έργου, διότι η Αράχνη είχε επιλέξει να απεικονίσει τη διαφθορά των κακών Θεών. Η Αθηνά διέλυσε το έργο και χτύπησε επανειλημμένα τη νεαρή γυναίκα ενώ για να ξεπεράσει την απελπισία της, η πληγωμένη και ταπεινωμένη Αράχνη προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της και κρεμάστηκε. Από λύπηση, η θεά Αθηνά την επανάφερε στη ζωή, αλλά την καταδίκασε να πλέκει για πάντα με την νέα της μορφή ως αράχνη. 

Ο Γύζης ολοκλήρωσε άλλο ένα παρόμοιο γνωστό έργο και μια ελαιογραφία (Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αθήνα), και τα δύο χρονολογούνται το 1884. Αν και τα τρία έργα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, η έκφραση επαναλαμβάνεται σε όλα συμβολίζοντας έτσι ένα κεντρικό νόημα. Με τα μαγνητικά και επίβουλα μάτια της, η Αράχνη κοιτάει σε άλλη κατεύθυνση περιμένοντας έτσι την τιμωρία της. Αν και τα γυμνά άκρα της είναι ευγενικά απεικονισμένα, μοιάζουν να έχουν έντονη ακαμψία, καθώς αυτή σηκώνει τα χέρια της για να κρατήσει το ολοκληρωμένο έργο προμηνύοντας την μεταμόρφωση της σε αράχνη. Επιπλέον τα ακίνητα άκρα της στέκονται σε έντονη αντίθεση με τα μάτια της γεμίζοντας τα ταυτόχρονα με συγκίνηση και κίνηση. 

Έχοντας εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες και διανοούμενους, από τον Dante Alighieri μέχρι τον Diego Velasquez, ο μύθος της Αράχνης υπενθυμίζει τη δυαδικότητα της Ζωής και Θανάτου, μια διχοτόμηση που ήταν ενσωματωμένη στα έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του ρεύματος του Συμβολισμού (19ος αιώνας), όπως οι Fernand Khnopff και Max Klinger. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο γνωστά του έργα, ο Γύζης απαλλάσσει την Αράχνη από τα ρούχα της, τοποθετεί στο επίκεντρο του έργου το γυμνό της σώμα, απεικονίζοντας έτσι ταυτόχρονα μια σαγηνευτική θνητή γυναίκα και μια αθάνατη μορφή για να μας υπενθυμίζει την ευθραυστότητα της ζωής. 

Πατώντας πάνω στην επιτυχία των δύο τελευταίων ετών, η σειρά δημοπρασιών Erotic: Passion & Desire του Φεβρουαρίου προσφέρεται αποκλειστικά online και διαθέτει εξαιρετική γκάμα από έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, αφίσες ταινιών, βιβλία, σχέδια και πολλά άλλα, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ερωτισμό σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες εκτιμήσεις πώλησης κάθε έργου κυμαίνονται από £ 400 έως και £ 100.000. 

Στην ίδια σειρά δημοπρασίας διατίθενται δύο ακόμη έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, το Two Male Torsos (Εκτίμηση πώλησης £20,000-30,000 / €22,800-34,100) του Βασιλάκη Τάκη, όπως και το Red Nude του Αλέκου Φασιανού. (Εκτίμηση πώλησης £5,000-7,000 / €5,700-8,000).

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τέχνη