Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκονται εν εξελίξει και το Μαξίμου καταστρώνει πλάνα για νέα έξοδο στις αγορές, Αθήνα και Βρυξέλλες βάζουν στην ατζέντα τους και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο το 2018. Το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής, όπως περιεγράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη και προκύπτει από τις διαρροές εξ΄ Βρυξελλών, έχει ως κεντρικό «πυλώνα» ένα μηχανισμό εποπτείας και επιτήρησης που προσομοιάζει με εκείνους που εφαρμοστήκαν σε Κύπρο και Πορτογαλία.
Ο εθνικός... κουμπαράς για ασφαλή έξοδο στις αγορές
Το μοντέλο της προληπτικής γραμμής δανειακής στήριξης, φαίνεται ότι έχει χάσει πόντους και εγκαταλείπεται ως σκέψη από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Προκρίνεται, ως βασική και συνάμα «βιώσιμη» λύση, ο μηχανισμός εποπτείας που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τον Αύγουστο το 2018 που θα έχει ως κύρια «αποστολή»-κατά την πρώτη περίοδο ισχύς του- την ομαλή και οριστική έξοδο της χώρας στις αγορές. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η… αμετάκλητη επάνοδος στις αγορές, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, ένα τρόπον τινά «μαξιλάρι ασφαλείας» 12-15 δις.ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για δύο σκοπούς:
πρώτον για να αποτελέσει κεφάλαιο στήριξης για κάλυψη των επενδυτών που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και δεύτερον να διαδραματίσει τον ρόλο ενός ταμείο σταθεροποίησης, που θα αναχαιτίσει εν τη γενέσει του, μια ενδεχόμενη επόμενη κρίση.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τα 9 από τα 12-15 δισ.ευρώ, θα προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμού Σταθερότητας. Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος από το φετινό υπερπλεόνασμα, βάσει των όσων υποστήριξε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, θα αποδοθεί στο εν λόγω «ταμείο» υποστήριξης που θα ενεργοποιηθεί στη μεταμνημονιακή εποχή.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το ζήτημα της απόδοσης του φετινού πλεονάσματος, αποτελεί σημείο τριβής και διαφωνίας ανάμεσα σε Μαξίμου και δανειστές. Η κυβέρνηση επιμένει ότι από τα 5 δισ.ευρώ που προκύπτουν από το υπερπλεόνασμα, τα 1,1 πρέπει να διοχετευτούν στο κοινωνικό μέρισμα και τα υπόλοιπα να μείνουν στον «κουμπαρά». Οι δανειστές, από την πλευρά τους, εκφράζουν αντιρρήσεις στον ελληνικό σχεδιασμό, καθώς επιθυμούν να δοθεί έμφαση στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου
Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση καθίσταται πρόωρη η συζήτηση και η οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού του ακριβές ποσού, που θα «χορηγηθεί» στο ταμείο υποστήριξης, από το φετινό υπερπλεόνασμα
Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους
Ο επόμενος «πυλώνας» του μηχανισμού εποπτείας, όπως σκιαγραφείται από το Μαξίμου και τις Βρυξέλλες, είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόζει απαρέγκλιτα η Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.
Στο «μενού» των κύριων επιδιώξεων της κυβέρνησης, στη λειτουργία του μηχανισμού επιτήρησης, είναι η στήριξη μέσω ελαφρύνσεων χρέους, που θα αποτελούν το έμμεσο «εργαλείο» οικονομικής ενίσχυσης.