MEDSin

Ο... «λογαριασμός» του κρέατος


Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος, εξέλιξη που, όπως σχεδόν τα πάντα, έχει θετικές αλλά και αρνητικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το 2012 παρήχθησαν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι κρέατος. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται παγκοσμίως στα 42,5 κιλά το χρόνο.

Παρότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, οι φτωχότερες ανακάμπτουν σημαντικά σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με την FAO το 2006 ένας μέσος κάτοικος αναπτυσσόμενης χώρας κατανάλωσε 30,7 κιλά κρέας ενώ το 2012 ήταν ήδη 32,7 κιλά. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 7 %.

Στις βιομηχανικές χώρες αντίθετα, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε το ίδιο διάστημα από τα 81 στα 79 κιλά ανά άτομο. Στην Ε.Ε ο ετήσιος μέσος όρος ανέρχεται στα 93 κιλά, ενώ όπως υπολογίζεται, το 20% εξ αυτών καταλήγει στα σκουπίδια.

Η άλλη όψη της κατανάλωσης κρέατος είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η εντατική κτηνοτροφική παραγωγή.

Σε πολλές χώρες γίνεται συστηματική και μαζική αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια και να απελευθερωθούν εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών. Το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων σε όλο τον κόσμο μάλιστα αξιοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Η παραγωγή του κρέατος όμως επιβαρύνει σημαντικά και τις βιομηχανικές χώρες: πολλά είδη χλωρίδας απειλούνται με εξαφάνιση, τα ύδατα υφίστανται ρύπανση από τη χρήση λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων ενώ σε μεγάλους στάβλους γίνεται μαζική χρήση αντιβιοτικών.

Το αποτέλεσμα είναι ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία -και κατ' επέκταση και στην επιβάρυνση των συστημάτων υγείας στις χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι 25.000 άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις