Υγεία

Ο κορονοϊός «χτυπάει» κατ' ευθείαν και στην καρδιά


Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει απευθείας τις αρτηρίες της καρδιάς και να προκαλέσει υψηλού βαθμού φλεγμονή στην αθηρωματική πλάκα που συσσωρεύεται στα τοιχώματά τους αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξε νέα ειδική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) και τα συμπεράσματα της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Cardiovascular Research».

Τα ευρήματα της έρευνας δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί ορισμένα άτομα που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και γιατί οι καρδιοπαθείς που μολύνονται αναπτύσσουν συχνότερα καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ηλικιωμένα άτομα που εμφάνιζαν αθηρωμάτωση και τα οποία έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του COVID-19. Ανακάλυψαν πως ο ιός μολύνει τις αρτηρίες και πολλαπλασιάζεται εντός τους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης αθηρωματικής πλάκας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε νοσήσει με COVID-19.

«Από την πρώτη φάση της πανδημίας γνωρίζαμε ότι άτομα που είχαν μολυνθεί με COVID-19 αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, επί ένα έτος μετά τη λοίμωξη», ανέφερε η Μισέλ Ολίβ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος.

Παρότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει άμεσα ιστούς όπως του εγκεφάλου και των πνευμόνων, πολύ λιγότερα ήταν γνωστά σχετικά με την επίδραση του ιού στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα