Οικονομία

Ο κορονοϊός απειλεί τις εξαγωγές - Πλήγμα το κλείσιμο των συνόρων της Ιταλίας


Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω των δραματικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, όπως εκτιμούν οι εξαγωγείς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: «Ελπίζουμε σε εξομάλυνση της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν, προτού ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός και εξανεμισθεί η δυναμική που είχε αποκτήσει ο κλάδος μας. Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη της ζήτησης και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επεσήμανε στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αναδεικνύοντας ειδικά το πρόβλημα με τις δύο γειτονικές χώρες.  

«Η κήρυξη από τον ΠΟΥ του κορονοϊού σε πανδημία και κατ' επέκταση τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές. Ήδη, οι εξαγωγές μας θίγονται από το κλείσιμο των συνόρων στην Ιταλία, του νούμερο ένα πελάτη μας. Να σημειωθεί πως πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές μας επίσης θίγονται και όσον αφορά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το κλείσιμο των συνόρων της Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων παρακολουθεί στενά τις συνέπειες του κορονοϊού και παραμένει σε ετοιμότητα για να προσφέρει την βοήθειά του στους Έλληνες εξαγωγείς» τονίζεται σχετικά.

Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως σημειώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη και πως όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια του φαινομένου του ιού και την απόδοση των έκτακτων μέτρων. Ο ΠΣΕ, όπως υπογραμμίζει η ίδια, παρακολουθεί στενά τις συνέπειες του κορωνοϊού και παραμένει σε ετοιμότητα για να προσφέρει την βοήθειά του στους Έλληνες εξαγωγείς.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ , την κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα σαν έναν άτυπο παγκόσμιο πόλεμο και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση είναι προς στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν καθώς η οικονομικά δέχεται μια ασύμμετρη απειλή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα και αποφασιστικότητα. Διότι δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας. Είναι και οι επιχειρήσεις των οποίων μειώνονται δραματικά οι πωλήσεις. Είναι και τα νοικοκυριά των οποίων μειώνονται τα εισοδήματά. Είναι και οι άνεργοι που θα αυξηθούν λόγω σμίκρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι σαφές ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις