Αγορές

O κοροναϊός χτυπά και τις αγορές στην Ευρώπη


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τις ανησυχίες των επενδυτών για το νέο κοροναϊό να δίνουν ώθηση στις αγορές. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού, εξαιτίας του οποίου 17 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή του, τουλάχιστον 571 ασθενούν και τρεις κινέζικες πόλεις τέθηκαν από τις αρχές σε καραντίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται, εντός της ημέρας, να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τα μέτρα εναντίον του κοροναϊού.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου, δήλωσε πως τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η ίδια μίλησε και για τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, δηλώνοντας ότι ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για μέτρια ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως η αδυναμία της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης. Η Λαγκάρντ τόνισε πως τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης., συμπληρώνοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με ρίσκα, αλλά είναι λιγότερο έντονα από ότι προηγουμένως, καθώς έχει υποχωρήσει ένα μέρος της αβεβαιότητας γύρω από το διεθνές εμπόριο. Εν συνεχεία, είπε πως το εμπόριο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την αξιολόγηση των ρίσκων και η υπογραφή της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ έχει περιορίσει ή εξαφανίσει την αβεβαιότητα στο μέτωπο αυτό, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, αλλά υπάρχουν σημάδια ήπιας αύξησης του υποκείμενου πληθωρισμού. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο, ενώ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τονώσουν την παραγωγικότητα, τη δυνητική ανάπτυξη και τη συνολική ζήτηση. Κλείνοντας, τάχθηκε υπέρ της έκκλησης του Eurogroup Δεκεμβρίου για διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει κάθε χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδυτές εστιάζουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. 

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων από την ΕΕ εάν η Ένωση δεν συναινέσει σε εμπορική συμφωνία.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, σε συνέντευξη του στο Fox από το Νταβός σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται με την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία, ενώ στο CNBC δήλωσε πως μπορεί να επιβάλλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, παρά την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία.

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βάση των μελλοντικών συνομιλιών αναφορικά με ένα παγκόσμιο ‘ψηφιακό’ φόρο, σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, τις 211.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 420.08 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0.7%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,737.55 μονάδες, με απώλειες 0.86%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7,506 μονάδες, χάνοντας 0.87%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 13,391.97 μονάδες, με βουτιά 0.92%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,971.79 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.65%.

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 23,707.05 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,515 μονάδες, με πτώση 0.61%.