Αγορές

Ο κοροναϊός βυθίζει τις αγορές στην Ευρώπη


Με ηχηρές απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τα κρούσματα του COVID-19 να αυξάνονται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κινήθηκαν πτωτικά, καθώς η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας βουλιάζει τις αγορές στην ΕΕ.

Στην Κίνα, οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 2.744, ενώ τα κρούσματα σε 78.497, ενώ στην Ιταλία οι νεκροί είναι 14 και 528 τα κρούσματα. Στη Νότια Κορέα υπάρχουν 334 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κοροναϊού, όπως δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Ανοδικά αλλά με σταθερό ρυθμό κινήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, κατά τον Ιανουάριο, ενώ αυξήθηκαν και τα δάνεια στα νοικοκυριά. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 3,2%, όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των δανείων στα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα. Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2% τον Ιανουάριο από 4,9% τον Δεκέμβριο, ενώ η προσφορά χρήματος με τη στενότερη έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και καταθέσεις μίας ημέρας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,9% έναντι 8%.

Νωρίτερα, η Bank of America έριξε την πρόβλεψη της στο 2,8% για την παγκόσμια ανάπτυξη, από 3,2%, ενώ για την Κίνα περιμένει ότι θα αναπτυχθεί κατά 5,2% από 5,6% προηγουμένως.

Στο μέτωπο του Brexit, το Λονδίνο απειλεί να κλείσει την πόρτα των μετά την έξοδο διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τον Ιούνιο, εάν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος, αποκλείοντας εκ προοιμίου οποιαδήποτε συμμόρφωση με τις κοινοτικές ρυθμίσεις, που ζητούν οι Βρυξέλλες με αντάλλαγμα μία προνομιακή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την μετά το Brexit σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά την διατύπωση των βρετανικών απειλών περί πρόωρης αποχώρησης από τις συνομιλίες μαζί με την δημοσίευση της διαπραγματευτικής εντολής του Λονδίνου.

Με ρυθμό 2,1% έτρεξε η αμερικανική οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εμπορίου. Με την παραπάνω ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε η αρχική μέτρηση για το ΑΕΠ. Παράλληλα, στο σύνολο του 2019, η ανάπτυξη των ΗΠΑ έφτασε το 2,3%. Το όριο που έθεσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν 3%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν περισσότερο από ότι είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 389.85 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά περίπου 3.65%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.458,75 μονάδες, με απώλειες 3,32%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6.805,23 μονάδες, διολισθαίνοντας 3,37%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12.371,11 μονάδες, με βουτιά 3,16%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.495,6 μονάδες, έχασε 3,32%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 22.799,37 μονάδες, με πτώση 2,66%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8.984 μονάδες, πέφτοντας 3,57%.