Αγορές

Ο Καμμένος βοήθησε και το ΧΑ – Ανοδικά χωρίς τις τράπεζες


«Τέλος καλό, όλα καλά»; Μάλλον δεν ισχύει  για το χρηματιστήριο, που έκλεισε σήμερα με θετικό πρόσημο, αφήνοντας όμως ερωτηματικά για τη συνέχεια.
 Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street  έπαιρναν την κάτω βόλτα, στο ΧΑ εκδηλώθηκε ισχυρή ανοδική αντίδραση και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη.

Θετικός καταλύτης οι ενδείξεις ότι η δοκιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αποφεύγεται, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, ενώ η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι σχεδόν βέβαιη.

Η δήλωση Καμμένου ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λειτούργησε καθησυχαστικά στην αγορά, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ανοδική αντίδραση.

Deutsche Bank και Coca-Cola

Όμως οι τραπεζικές μετοχές έμειναν πάλι πίσω και έκλεισαν με απώλειες, συντηρώντας τον προβληματισμό για τις προοπτικές του κλάδου και την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Αρνητική επίδραση είχε η έκθεση της Deutsche Bank, που χαμηλώνει τις τιμές-στόχους, εκτιμώντας ότι θα συνεχισθεί η συρρίκνωση εσόδων των τραπεζών και ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και των κόκκινων δανείων.

Η ανάκαμψη των δεικτών του ΧΑ βασίσθηκε πρωτίστως στη μετοχή της Coca-Cola, η οποία πολύ συχνά χρησιμοποιείται από τα funds ως εργαλείο εξισορρόπησης και αντιστάθμισης. Συνέβαλαν και άλλα εμποροβιομηχανικά blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου επικεντρώθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει σαφή τάση και θα κινηθεί στη συνέχεια με διακυμάνσεις, δοκιμάζοντας νέες στηρίξεις και περιοχές αντίστασης. Όπως επισημαίνουν, η μεταβλητότητα καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι πολύ χαμηλός. Σήμερα ήταν 28,2 εκατ. ευρώ, συν 14,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 626,68 μονάδες (-1,03%) και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό, στις 635,70 με άνοδο 0,39%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,18%, κλείνοντας στις 1.685,48.

Υπό πίεση βρέθηκαν πάλι οι τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε κατά 1,40%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). ΕθνικήAttica (+0,3%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Εθνική (-3,4%). Πειραιώς -2,6%, Alpha -1,3%, Attica -0,3%, αμετάβλητη η  Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +5,7%, Coca-Cola +3,7%, ΟΛΠ +3,2%, Motor Oil και Aegean +1,5%,  Βιοχάλκο +1,1%. Στον αντίποδα Φουρλής και Ελλάκτωρ -2,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,5%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Τεχνική Ολυμπιακή (+14,1% λόγω των πληροφοριών ότι θα πουλήσει επενδυτικά ακίνητα), ΚΛΜ (+8,8%) και  Ιντρακάτ με +7,8%.

Διαβάστε επίσης