Διεθνή

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Τουρκία


Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, έπειτα από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί «συνομίλησαν για τις διμερείς σχέσεις, για τη Συρία, για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για το Αφγανιστάν», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ζαρίφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν επίσης «σχετικά με τα μέσα για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τους», σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν, δύο δυνάμεις αντίπαλες με περίπλοκες σχέσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αντίθετα στρατόπεδα στη συριακή σύγκρουση, έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία επέκρινε έντονα το Ιράν αφού η Τεχεράνη κατήγγειλε την παρουσία τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ. Και στις αρχές Φεβρουαρίου, η Τουρκία ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν ιρανό προξενικό υπάλληλο στο πλαίσιο έρευνας για τη δολοφονία ενός ιρανού διαφωνούντα το 2019 στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση των Τσαβούσογλου και Ζαρίφ λαμβάνει επίσης χώρα τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην Κωνσταντινούπολη διαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Το Ιράν είναι ένας σημαντικός ξένος παράγοντας στο Αφγανιστάν, χώρα με την οποία συνορεύει.

Ο Ζαρίφ επρόκειτο να γίνει δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης