Ελλάδα

Ο Ηλίας Ζαγοραίος μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση Ευρωπαίου εισαγγελέα


Ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, ο εισαγγελικός λειτουργός που ήταν εποπτεύων της μεγάλης έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επελέγη με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως υποψήφιος για τη θέση του ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ο κ. Ζαγοραίος υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστές, ενώ μειοψήφισαν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλειος Πέππας, καθώς και η αντιπρόεδρος και η αντεισαγγελέας, Ειρήνη Καλού και Όλγα Σμυρλή, αντίστοιχα.

Ο κ. Ζαγοραίος προσέφυγε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, διεκδικώντας μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα, καθώς αρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε συγκεντρώσει επτά ψήφους έναντι οκτώ του συναδέλφου του Ηλία Κωνσταντακόπουλου.

Για τις άλλες δύο θέσεις επιλέγησαν ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτρης Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας, οι οποίοι έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.

Οι προτεινόμενοι από ελληνικής πλευράς εισαγγελείς θα είναι τρεις και ο ευρωπαίος εισαγγελέας για τη χώρα μας θα εκλεγεί από δωδεκαμελή επιτροπή από εκπροσώπους διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, με αντικειμενικά κριτήρια.