Αγορές

Ο Ευ. Μυτιληναίος σε δίκη, χάνει την προεδρία του ΣΕΒ


Λίγο πριν συγκληθεί η γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου αναμενόταν να ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος απέσυρε την υποψηφιότητά του, επειδή παραπέμφθηκε σε δίκη, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου είχε προταθεί, τον Δεκέμβριο, από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ, για τη θέση του 25ου προέδρου του Συνδέσμου, αλλά η παραπομπή του σε δίκη τον υποχρεώνει να μην αναλάβει τα καθήκοντά του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για να εξετασθούν άλλες υποψηφιότητες, αναμένεται να ανανεωθεί για ένα χρόνο η θητεία του Θεόδωρου Φέσσα.

Ο κ. Μυτιληναίος κατηγορείται και θα δικασθεί, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, για υπόθεση δωροδοκίας του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη, η οποία ανάγεται στις αρχές της περασμένης δεκαετίας (2002 – 2003).

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με την υπόθεση εμβάσματος, που εντοπίστηκε πριν λίγο καιρό στο πλαίσιο άλλης έρευνας, ύψους 250.000 ευρώ, το οποίο κινήθηκε την περίοδο 2002-2003 προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Σ. Νέζη, από εταιρία του Ομίλου Μυτιληναίου.

Το Συμβούλιο διέταξε την παραπομπή του Ευ. Μυτιληναίου για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο ίδιος, για νομικούς λόγους, απαλλάσσεται από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων εγκληματικές δραστηριότητες που του είχε απαγγελθεί αρχικά.

Ο Στ. Νέζης παραπέμπεται για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το έμβασμα φαίνεται να συνδέεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με την κατακύρωση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του Ε. Μυτιληναίου, του έργου κατασκευής μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Το έργο είχε κατακυρωθεί ύστερα από διαγωνισμό τον Νοέμβριο του 2003 στη ΜΕΤΚΑ έναντι τιμήματος περίπου 194 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι η συναλλαγή αφορούσε πληρωμή για παροχή έργου συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Στ. Νέζη προς τον Όμιλο Μυτιληναίου.

Ετικέτες ΜΥΤΙΛ