Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν «τεστάρει» τα όρια ΗΠΑ και Ρωσίας


Η Αγκυρα τραβάει το σχοινί στη Συρία, εξαντλώντας τα όρια ανοχής Ουάσιγκτον και Ρωσίας. Η επέλαση στην Αφρίν και οι επόμενοι στόχοι

 Η Τουρκία δρέπει τις δάφνες από την κατάληψη του Αφρίν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κομπάζει για την ισχύ που επέδειξε η χώρα του, επιβάλλοντας το «νόμο» της. Εκμεταλλευόμενος τη «σιωπηρή» στήριξη της Ρωσίας και την ανοχή των ΗΠΑ, «τακτοποίησε» την κουρδική απειλή στα νώτα της Τουρκίας. Στόχος του Ερντογάν είναι να καταστήσει την Τουρκία, περιφερειακή υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να πετύχει αυτό, είναι διατεθειμένος να τραβήξει στα άκρα το σκοινί της διπλωματικής ανοχής που επιδεικνύουν Ουάσιγκτον αλλά Μόσχα. 

Μέχρι τώρα η εξάπλωση της Τουρκίας προς ανατολάς και η εξάλειψη του κουρδικού «αγκαθιού», που είχε την μορφή της -ενισχυμένης από τις ΗΠΑ- κουρδικής πολιτοφυλακής YPG/YPJ, πήγε «by the book». Κυρίως στο γεωπολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, όπου η Άγκυρα δεν αντιμετώπισε σοβαρές δυσχέρειες και δυσκολίες. Οι ΗΠΑ, που εμπράκτως ενίσχυαν την κουρδική πολιτοφυλακή, εξέφρασαν σε τυπική διπλωματική γλώσσα, τις ενοχλήσεις τους για την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν, ωστόσο απέφυγαν επιμελώς να υιοθετήσουν «αντίποινα» απέναντι στην Τουρκία. 

Η Ρωσία, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στήριξης του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Ασάντ στη Συρία, δεν έβαλε φραγμό στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Αγκυρας στο Αφρίν. Αντίθετα λειτούργησε ευνοϊκά στα σχέδια της Τουρκίας και αυτό ταυτίζονταν με τις επιδιώξεις της στην περιοχή, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή. 

Η αποδυνάμωση της ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ, κουρδικής πολιτοφυλακής και μάλιστα χωρίς άμεση ή έμμεση εμπλοκής της-στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων- αποτέλεσε για τη Μόσχα μια ευνοϊκή συνθήκη ένα εν δυνάμει δώρο. Ο ισχυρός, αμερικανικής επιρροής «θύλακας» της YPG στο μαλακό υπογάστριο της Συρίας, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, γεγονός που η Ρωσία υποδέχθηκε με ικανοποίηση. 

Που το πάει ο Σουλτάνος;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμποτισμένος από το νέο-σουλτανικό δόγμα, έχει βάλει στο «σκοπευτικό» του νέους γεωπολιτικούς στόχους. Η πλήρης εκτόπιση των Κούρδων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, καθώς και τα πετρέλαια της Μοσούλης βρίσκονται στο ραντάρ της Αγκυρας, ωστόσο το διακύβευμα πλέον είναι πολύ ισχυρό και σημαντικό, για να παραμείνουν αδρανείς ΗΠΑ και Ρωσία.

Η γιγάντωση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή και η εδραίωσή της ως σημαντικού γεωπολιτικού πόλου, είναι κάτι που Ουάσιγκτον και Μόσχα δεν επιθυμούν. Η ανεκτικότητα προς την Άγκυρα έχει «ταβάνι» και οι συγκυριακές συμμαχίες που δημιουργήθηκαν, προς χάριν προώθησης ετερόκλιτων γεωπολιτικών συμφερόντων, μπορούν να καταρρεύσουν, αν ο Ταγίπ Ερντογάν τραβήξει το σκοινί στα άκρα.

Πιέσεις σε Αιγαίο και κυπριακό ΑΟΖ

Αυτό που αναμένουν γεωπολιτικοί αναλυτές, αποκωδικοποιώντας τις μεθόδους που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν-όντας σε θέση ισχύος μετά την επικράτηση στο Αφρίν-, είναι ότι θα εντείνει τις πιέσεις στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας. Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν προμετωπίδες στο διαπραγματευτικό «παζάρι» του Σουλτάνου, ο οποίος επιθυμεί να παίξει και αυτά τα «γεωπολιτικά» χαρτιά, στην μεγάλη παρτίδα πόκερ απέναντι σε Αμερικανούς και Ρώσους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις