Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν πέφτει στην πολύ μεγάλη παγίδα της Συρίας


Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η ρητορική του προέδρου Ερντογάν, σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή,συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ* με τίτλο «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας: Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή».

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες στο εσωτερικό πεδίο της τουρκικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και τις περιφερειακές ανακατατάξεις αλλά και την παρατεταμένη διεθνή ρευστότητα και αβεβαιότητα, και να προσδιορίσουν τα ενδεχόμενα των δυνητικών επιλογών της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας αποτυπώνοντας τις  παραμέτρους που επιδρούν στις επιλογές της.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), Σωτήρη Ρούσσο: «Το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι ο αυταρχισμός Ερντογάν. Έχει συνηθίσει να περνάει περιόδους αυταρχισμού. Βασικό της πρόβλημα είναι η εσωτερική της αιμορραγία από το κουρδικό ζήτημα και από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της».

«Οι περιπτώσεις στις οποίες είχαμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Τουρκία ήταν οι περιπτώσεις που μπορούσαμε και κάναμε βαλκανικές συμμαχίες», είπε ακόμη ο Σ. Ρούσσος.

Ο Διευθυντής Ερευνών και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Iνστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης, επισήμανε ότι «από το 2007-2008 η πορεία Ερντογάν αλλάζει ριζικά, και πλέον ο μεταρρυθμιστής, μετριοπαθής μουσουλμάνος ηγέτης, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για αντίστοιχες ηγεσίες του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου, αρχίζει να απομακρύνεται από την Ευρώπη θεσμικά, αρχίζει να βλέπει στο πρόσωπο της Ευρώπης έναν εταίρο από τον οποίο δεν έχει να προσδοκά πολλά. Και όταν από το 2011-2012 προκύπτει η σύγκρουση με τον Γκιουλέν στο εσωτερικό της χώρας, ο Ερντογάν μπαίνει σε μία άλλη φάση σε σχέση με την αρχή της διακυβέρνησής του».

Σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Κ. Φίλης τόνισε ότι η γειτονική χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή να φοβάται τόσο πολύ από τους κεμαλιστές όσο από τον Γκιουλέν και το PKK.

«Το κύριο χαρακτηριστικό του Ερντογάν είναι ότι έχει μία ρητορική που είναι αναντίστοιχη με τις δυνατότητες και του ίδιου και της χώρας του», είπε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καπόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία τα τελευταία 10-12 χρόνια προσπαθεί να παρακολουθήσει και να προσαρμοστεί κατά κύριο λόγο στις παλινδρομήσεις της αμερικανικής πολιτικής. Άλλες φορές το καταφέρνει επιτυχώς, περιορίζοντας τις ζημιές, και άλλες φορές δεν μπορεί να το κάνει».

Ο Γ. Καπόπουλος έκανε παράλληλα μνεία στις κεμαλικές παρακαταθήκες που εγκατέλειψε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «πέφτει στην πολύ μεγάλη παγίδα της Συρίας».

Πακαολουθείστε βίντεο από την εκδήλωση.

* Το ΕΝΑ http://www.enainstitute.org/ είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ερευνητικό κέντρο. Αποτελεί ένα βήμα ελεύθερου διαλόγου και ένα χώρο δημιουργίας και διάδοσης εναλλακτικών ιδεών με τελικό στόχο το μετασχηματισμό τους σε εφαρμόσιμες θεωρίες και πολιτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις