Διεθνή

Ο Ερντογάν κοντράρει τους δυτικούς για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ


Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι σε διπλό ταμπλό – Τα έβαλε ξανά με τις ΗΠΑ…

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και του γεωπολιτικού εναγκαλισμού του με τη Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηριστεί το «μαύρο πρόβατο» του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έφτασαν στο ναδίρ, όμως, αυτό δεν πτόησε τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίσει  να πατά σε δύο «βάρκες», μία της Δύσης και μία της Μόσχας. Προφανώς το κάνει με επιτυχία, διότι η αμερικανική ηγεσία, παρά τη δυνατή σχέση που έχει συνάψει η Αγκυρα με τη Ρωσία, επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία, βεβαίως, ουδέποτε έπαψε να θεωρείται ως ένας ισχυρός και σημαντικός νατοϊκός σύμμαχος.

Πριν από μερικά 24ωρα διέρρευσε η είδηση πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο προς την Τουρκία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Μια ενέργεια που δικαίως ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναπροσεγγίσουν τον «απείθαρχο» αλλά αναγκαίο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, παρά το «δώρο» των ΗΠΑ θέλει να ακολουθήσει και να επιβάλλει τη δική του γεωπολιτική ατζέντα.

Την ώρα που έχει «φουντώσει» η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει το δικό του βέτο απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, κοντράροντας ανοιχτά τους δυτικούς και δη τις ΗΠΑ, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εισχώρησης των δύο χωρών, που θα αλλάξει άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Θέλοντας να εμφανιστεί αρεστός προς τη Ρωσία, η οποία εκτοξεύει απειλές προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη και παράλληλα να μετατρέψει σε ανατολίτικο παζάρι με τους δυτικούς τη συναίνεσή του στην ένταξη των δύο χωρών, με στόχο προφανώς να αποκομίσει «ανταλλάγματα» και γεωπολιτικά κέρδη, ο Ταγίπ Ερντογαν ακολουθεί ξανά τον δικό του διπλωματικό δρόμο. Εξέφρασε την αρνητική του διάθεση στην εισχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν «ξενώνες» τρομοκρατών.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν δίστασε να τα βάλει εκ νέου με τις ΗΠΑ, για το γεγονός ότι εξαίρεσαν από τις κυρώσεις του τις περιοχές της Βόρειας Συρίας,  συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG.

Νέα επίθεση στις ΗΠΑ!

«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ' όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ουάσινγκτον θέλει να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα