Πολιτική

Ο Ερντογάν έριξε «μαύρο» σε 130 κανάλια και εφημερίδες


Εκκαθαρίσεων συνέχεια στη γειτονική χώρα

Εκκαθαρίσεων συνέχεια στην Τουρκία. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και μετά τη φίμωση των social media, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε... χέρι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Δεκάδες, κανάλια, εκδοτικοί οίκο, εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτελούν παρελθόν από σήμερα με εντολή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος βλέπει παντού εχθρούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συλλήψεις «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων, ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για τις κινήσεις των τουρκικών αρχών. 

Λουκέτο σε 130 μέσα ενημέρωσης 

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κλείνουν περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης και  αποτάσσονται περισσότερα από 1.600 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Συνολικά 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

Τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί και 45 ημερήσιες εφημερίδες, ανάμεσα σε άλλα μέσα ενημέρωσης, διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία εδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Barış, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.

Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Fıkıh, Küre, Mehtap, Nur, Şimşek, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur.

Τέλος, ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today's zaman.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το βράδυ της Τετάρτης προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και ο Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα Zaman.

Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε διορίσει επιτροπεία στην εν λόγω εφημερίδα, η οποία με το σημερινό διάταγμα έκλεισε οριστικά.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων τις οποίες εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης και 16ης Ιουλίου.

ΗΠΑ: Ανησυχητική τάση οι συλλήψεις δημοσιογράφων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατανοούν την ανάγκη της Τουρκίας να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης πρόσωπα που ενέχονται στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά οι συλλήψεις κι άλλων δημοσιογράφων συνιστούν μια ανησυχητική τάση στη χώρα, που αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, ανέφερε για το ζήτημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θεωρούμε... μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία, όπου επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο», επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.  

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις