Αγορές

Ο ενεργειακός εφιάλτης προκαλεί sell off - Στο κόκκινο το ΧΑ, καταποντίζεται το ευρώ!


Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, με το κλείσιμο επ’ αόριστον του Nord Stream και των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς τη Γερμανία, προκαλούν σύγχυση, έντονη ανησυχία και ισχυρούς κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές αγορές. Μαζικές ρευστοποιήσεις και μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX να «φλερτάρει» με απώλειες κοντά στο 3%.

«Θύμα» της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης είναι και το ευρώ, που υποχωρεί κάτω από τα 99 σεντς δολαρίου, σημειώνοντας χαμηλό 20ετίας. To «σήμα» για τα ισχυρά αρνητικά πρόσημα που καταγράφονται στις αγορές, έδωσε η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου κατά 23,4%, στα 265 ευρώ, απόρροια της ρωσικής απόφασης να κλείσει ξανά τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη

Οι κλυδωνισμοί στην Ευρώπη χτυπούν και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ακολουθεί την αρνητική τάση του εξωτερικού και δίνει μάχη για να κρατηθεί στις 830 μονάδες. Κάτω από το 2% κινείται ο τραπεζικός κλάδος, σημαντικές απώλειες σημειώνουν blue chips.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 830,04 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,74%,  με την αξία των να ανέρχεται στα 8,86 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,65%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (+1,82%) και της Σαράντης (+0,65%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-3,22%), της Alpha Bank (-2,70%), της Eurobank (-2,56%) και της Viohalco (-2,33%).
 
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των προσωπικών προϊόντων (+1,54%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,13%) και των Πρώτων Υλών (-2,11%).

Μεγάλες απώλειες στις ευρωαγορές
   
Δραματικές απώλειες καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στο ενεργειακό μέτωπο. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX  υποχωρεί κατά 2,79%, περίπου 2% χάνουν ο CAC-40 στο Παρίσι, ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ και ο SMI στη Ζυρίχη. «Αντέχει» προς το παρόν η αγορά του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FT-100 υποχωρεί κατά 0,88%.

Ράλι στο φυσικό αέριο

Η αποκλιμάκωση που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καθώς η απόφαση της Μόσχας να κλείσει τη «στρόφιγγα», βάζει ξανά φωτιά στην ενεργειακή αγορά. Σήμερα το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ. Η εκτόξευση είναι εντυπωσιακή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και ενδεχομένως να έχει και… ανοδική συνέχεια.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις