Ελλάδα

Ο εφιάλτης των lockdown είναι εδώ!


Πριν καλά-καλά η χώρα μας απαλλαγεί από το πιό παρατεταμένο lockdown της Ευρώπης (ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 2020), στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας -σήμερα (28/6) αίρεται και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας- φαίνεται ότι ο εφιάλτης, για την κοινωνία και την οικονομία, των περιοριστικών μέτρων δεν έχει φύγει οριστικά

Η διασπορά της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα (ινδική) σε συνδυασμό με τον ρυθμό προόδου των εμβολιασμών, που, προς το παρόν, δεν δείχνει πιθανό το χτίσιμο του απαιτούμενου τείχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, δεν επιτρέπει το οριστικό κλείσιμο του επώδυνου κεφαλαίου των περιορισμών στις μετακινήσεις και τη λειτουργία της αγοράς.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα και δεν αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη 

Ο Π. Αρκουμανέας έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη,  όπου προς το παρόν εστιάζεται η ανησυχία για τα κρούσματα της παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία. «Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα», δήλωσε. 

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει», πρόσθεσε. 

Τέταρτο κύμα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 

Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας πιθανό ένα νέο κύμα της πανδημίας  ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι!

«Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι. Πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα. Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», επισήμανε, μιλώντας σήμερα (28/6) στο Mega.

Όπως είπε «ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα + που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων». Ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφριά νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορονοϊό».

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικό» σημείωσε.

«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε θα εκπλαγούν» τόνισε.
«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα 0. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι ο νέος ιός μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα. Ένας νέος ιός τόσο επιθετικός όπως αυτός μπορεί να κάνει κύμα και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Μοιάζει με νέα πανδημία

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα και υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική, τονίζοντας ότι  βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μοσνοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κ. Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέλος δήλωσε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα