Με Άποψη

Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις


Πριν από 12 χρόνια, όταν άρχισε να φουντώνει  η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ένας νεαρός πήγε στην "Κιβωτό" στα Σεπόλια και πρόσφερε 1.200 ευρώ γιά τους σκοπούς της. Ο Πατέρας Αντώνιος δεν τα δέχθηκε, γιατί ο νεαρός ήταν άνεργος και επρόκειτο για το "υστέρημα" του. Αυτός τα άφησε και έφυγε, σχεδόν τρέχοντας. Ο Ιερέας τον ευχαρίστησε εκ του μακρόθεν, λέγοντας ότι "θα τον αναφέρει στις προσευχές του".

Όπως έχει φανεί σε πολλές ιστορίες ιδρυμάτων, στο ξεκίνημα τους υπήρχε ανυστεροβουλία. Πρόθεση των πρωτεργατών τους ήταν να πράξουν το κοινώς λεγόμενο "καλό", να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ομως, ο δρόμος προς την "Κόλαση" είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Στην πορεία, κάποιοι από αυτούς τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εθελοντές είδαν το "μέλι" και έπεσαν με τα μούτρα. Ή διολίσθησαν σιγά-σιγά στην πεπατημένη, καταλήγοντας σε μεθόδους και πρακτικές άλλων ιδρυμάτων, για τα οποία υπήρχαν πολλές καταγγελίες που κρύβονταν επί χρόνια "κάτω από το χαλί".

Μεθόδους, όπως κάθε μέρα "λαπά", ένα κρουασάν την εβδομάδα κομμένο στα 5 (για 5 παιδιά!!!), άπλυτα για ημέρες, χτυπήματα με το παραμικρό, δεσίματα σε κρεβάτια και καρέκλες. Και φυσικά, οι "παιδαγωγοί" να φεύγουν με τσάντες σκουπιδιών γεμάτες  τρόφιμα, ρούχα, απορρυπαντικά, τα οποία προέρχονταν από δωρεές ή από κρατική στήριξη.

Εκείνα τα παιδιά λοιπόν, όποιον ξένο έβλεπαν, έτρεχαν στα παράθυρα και φώναζαν "μαμά", "μπαμπά". Ζούσαν με την ελπίδα της στοργής, ενός συναισθήματος που ίσως είχαν δει φευγαλέα σε κάποια τηλεόραση που άφησαν ανοικτή οι "παιδαγωγοί".

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της Κιβωτού, σίγουρα θα βρεθούν "εικονολάτρες" και "εικονομάχοι", δυο πλευρές υπέρ και κατά του ιδρύματος. Ίσως και οι δύο να έχουν δίκιο, καθεμιά με τον δικό της τρόπο.

Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει, όχι "πετσωμένες" εκπομπές που σφυρίζουν αδιάφορα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος της θέρμης του με την οποία προβάλλουν το θέμα, γιατί η ομίχλη καλύπτει τα πάντα.

Τώρα όμως το ζήτημα είναι ποιός και πώς θα διαχειριστεί δομές όμως η "Κιβωτός", που θα αποδιοργανωθούν πλήρως μετά τις καταγγελίες και τις συνεχιζόμενες έρευνες. Μιά ματιά στη λίστα των προσώπων που στελεχώνουν το νέο ΔΣ, μάλλον ανησυχίες και ερωτηματικά προκαλεί. "Βαριά" ονόματα από "τζάκια",  άνθρωποι μιάς άλλης τάξης, επαγγελματίες της φιλανθρωπικής δράσης. Σαν αυτούς που κουμαντάρουν επί δεκαετίες τα ιδρύματα, τις οργανώσεις και τις δομές κοινωνικές προσφοράς. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα