Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2020 ο Δήμος Αθηναίων εγκαινίασε την ιστοσελίδα animalofcityathens.gr. Ο σκοπός είναι τα αδέσποτα που περισυλλέγουν οι άνθρωποι του Τμήματος Αστικής Πανίδας να μην μένουν για πάντα στα κλουβιά, αλλά να βρουν ένα σπίτι. Για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι ετοιμάζουν στο καταφύγιο του Δήμου στο Βοτανικό ένα δωμάτιο προσομοίωσης που θα μοιάζει με το σαλόνι ενός σπιτιού.
Εκεί «θα πηγαίνει ένας- ένας σκύλος με τον εκπαιδευτή, θα περνάει κάποια ώρα για να εξοικειώνεται με το τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Μπορεί κάποια να μην έχουν μπει ποτέ σε σπίτι», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τα ζώα Σεραφίνα Αβραμίδου.
«Από τη στιγμή που δεν ξέρουν τι είναι ο καναπές, τι είναι το τραπεζάκι, τι είναι η καρέκλα ή το χαλί, αν μπουν ξαφνικά σε ένα σπίτι μπορεί και να κάνουν ζημιές και γενικά να μην αισθάνονται άνετα κλεισμένα μέσα σε ένα δωμάτιο. Θέλουμε με αυτή την προσομοίωση δωματίου να τα εξοικειώνουμε με το σπιτικό περιβάλλον ούτως ώστε όταν υιοθετηθούν και μπουν μέσα το σπίτι να μην τους φανεί τελείως ξένο και εξωπραγματικό. Για να μπορέσουν να γίνουν κομμάτι της οικογένειας», συμπληρώνει.
Στο καταφύγιο φιλοξενούνται περίπου εβδομήντα ζώα. Από τη στιγμή που φτάνουν εκεί υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος, στειρώνονται, εφοδιάζονται με μικροτσίπ, λαμβάνουν τα απαραίτητα εμβόλια και την αποπαρασίτωση που ενδείκνυται. Ο νόμος ορίζει πως όταν ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα για την υγεία του ζώου πρέπει να ξεκινήσει η επανένταξη. Σε αυτή την περίπτωση όμως πολλά ζώα θα έπρεπε να γυρίσουν στον δρόμο, κάτι το οποίο είναι ενάντια στον τρόπο που λειτουργεί το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου.
Έτσι, πρόσφατα στην ιστοσελίδα εντάχθηκε η φόρμα μητρώου εθελοντών. Από τις 7 Ιανουαρίου που ξεκίνησε έχουν εγγραφεί τουλάχιστον διακόσια εξήντα άτομα.
«Κάνοντας κάποιος αίτηση για να γίνει εθελοντής μπορεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, φιλοξενώντας κάποιο ζωάκι, γάτα ή σκύλο, για να μένουν όσο λιγότερα γίνεται στο καταφύγιο στο Βοτανικό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σ. Αβραμίδου.
'Αλλοι εθελοντές επιλέγουν την επίβλεψη μιας συγκεκριμένης γατοαποικίας ή την προώθηση της υιοθεσίας μέσω Facebook και Instagram. «Όσο περισσότεροι μπορούν να τα προωθούν τόσο το καλύτερο», σκέφτονται οι άνθρωποι του τμήματος αστικής πανίδας που παράλληλα ετοιμάζουν δωρεάν σεμινάρια για την κοινωνικοποίηση των ζώων, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας σκύλων Εριέττας Καραμπέτσου.
Οι εθελοντές εκπαιδεύονται ώστε να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο για να μην μπερδεύονται τα ζώα και να γίνουν πιο εύκολα υιοθετήσιμα. Όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο είναι μαζεμένα από το δρόμο. Κανείς δεν ξέρει την ιστορία τους. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που μπορεί να έχουν πάει εκεί μετά από εισαγγελική παραγγελία. Εκτός από το φαγητό και τα φάρμακά τους, στο καταφύγιο έχουν και την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζονται προκειμένου η διαβίωσή τους να συνάδει με την οικουμενική διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων.
Σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία και σε ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν ένα αδέσποτο δεν υιοθετείται μετά από ένα διάστημα, οι αρμόδιοι προχωρούν σε ευθανασία. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο απαγορεύεται όταν το ζώο είναι υγιές. Και πάλι όμως, το να περνούν τη ζωή τους σε ένα κλουβί αποτελεί μαρτύριο.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου υπάρχουν φωτογραφίες με όλα τα ζωάκια που διατίθενται προς υιοθεσία. Όταν και αν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε υιοθεσία κλείνει ραντεβού για να το δει από κοντά. Με τη βοήθεια του εκπαιδευτή αποφασίζεται αν ο ενδιαφερόμενος κρίνεται κατάλληλος κηδεμόνας. Από τις αρχές Οκτωβρίου που ξεκίνησε η δράση μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί πάνω από ογδόντα αδέσποτα. Παρότι μετά την χαλάρωση της πρώτης καραντίνας αρκετά ζώα συντροφιάς εγκαταλείφθηκαν ξανά στους δρόμους δεν συνέβη το ίδιο με τα ζώα από το καταφύγιο του Βοτανικού. Το γεγονός αυτό καθιστά τους ανθρώπους του Τμήματος Αστικής Πανίδας υπερήφανους και ικανοποιημένους για τους σκύλους ή τις γάτες που μέχρι πρότινος αλώνιζαν στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, τρώγοντας από τα σκουπίδια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ