ΕΥΖην

Ο Balenciaga επιστρέφει στην haute couture μετά από μισό αιώνα


Το πρώτο του show haute couture μετά από περισσότερο από μισό αιώνα θα παρουσιάσει ο οίκος μόδας Balenciaga τον Ιούλιο.

Ο ιδρυτής του οίκου, ο Cristóbal Balenciaga, συχνά χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους μόδιστρους όλων των εποχών. Λέγεται ότι ο Christian Dior είχε πει ότι είναι ο «αρχηγός όλων μας» και η Coco Chanel τον αποκαλούσε «ο μόνος πραγματικός designer».

Το 1968, ο Ισπανός διέλυσε τον επώνυμο οίκο του, που έδρευε στην Avenue George V, στο Παρίσι, από το 1937. Ο οίκος αναγεννήθηκε το 1986 και παρουσιάζει έκτοτε κολεξιόν pret-a-porter.

Τώρα, ο οίκος Balenciaga θα επιστρέψει στις ρίζες του.

Ο Γεωργιανός σχεδιαστής Demna Gvasalia, από τότε που ανέλαβε, το 2016, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου έχει φανταστεί εκ νέου κάποιες από τις πιο διάσημες και ευφάνταστες δημιουργίες του Cristóbal.

«Ο ίδιος ο Balenciaga ήταν ένας μαιτρ και τα αρχεία των φορεμάτων εκείνης της εποχής δηλώνουν συγκεκριμένη οπτική» είχε πει τότε ο Gvasalia. «Η ιδέα μου ήταν να την επανερμηνεύσω και την εκσυγχρονίσω, και να δω πώς μπορούμε να δουλέψουμε με παραδοσιακά μέσα ραπτικής».

Σε ανακοίνωση για την επιστροφή του οίκου στις ρίζες του, ο Gvasalia τόνισε ότι «η haute couture είναι τα πραγματικά θεμέλια αυτού του οίκου, κατά συνέπεια είναι δημιουργικό και ενορατικό καθήκον μου να φέρω πίσω την couture. Για μένα, η couture είναι ένας ανεξερεύνητος δρόμος δημιουργικής ελευθερίας και μια πλατφόρμα για καινοτομία. Δεν είναι μόνον ότι προσφέρει ένα άλλο φάσμα δυνατοτήτων στη ραπτική, φέρνει επίσης το σύγχρονο όραμα του Balenciaga στις πηγές του».

Ως απότιση φόρου τιμής στις απαρχές του οίκου, θα δημιουργηθούν στην παλιά διεύθυνση στην Avenue George V σαλόνια έχοντας ως μοντέλο τα σαλόνια του οίκου την εποχή του Cristóbal.

Το show της κολεξιόν pret-a-porter Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020 που παρουσίασε ο οίκος τον περασμένο Σεπτεμβρίου, έκλεισε με μια σειρά από τουαλέτες, που ήταν σαφής αναφορά στις αρχικές δημιουργίες του Cristóbal (και μας προδιαθέτουν για το τι θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο).

«Οι τουαλέτες πάνε πίσω στις απαρχές του Balenciaga, όταν ο Cristóbal ξεκίνησε στην Ισπανία. Αυτός ήταν, κυρίως, ο τύπος της σιλουέτας που φιλοτεχνούσε. Από την ισπανική ζωγραφική.» είχε πει τότε ο Gvasalia.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες μόδα