Με Άποψη

O άνεμος που πήρε τη σημαία από τα Ίμια έσπρωξε το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα!


Το δραματικό ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, ενώ είχε προηγηθεί η πτώση του ελικοπτέρου, που στοίχισε τη ζωή σε τρείς Έλληνες στρατιωτικούς και με τις προσπάθειες απεμπλοκής να κορυφώνονται, ο ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης ρώτησε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο πως θα δικαιολογήσουν την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας από τα Ίμια (στο πλαίσιο εφαρμογής της αμερικανικής εντολής: «No ships, no troops, no flags»).

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου 

Έχει γραφτεί, χωρίς να διαψευσθεί ότι ο Θ. Πάγκαλος απάντησε κυνικά: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας».
Το κισμέτ (;) τα έφερε ακριβώς 24 χρόνια μετά - 31 Ιανουαρίου 2020- η ελληνική πλευρά να επικαλεστεί ξανά την ...παρέμβαση του ανέμου προκειμένου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να βρεθεί αίφνης εντός της υφαλοκρηπίδας μας. 

Από τότε που έγινε γνωστό ότι το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (νοτιοανατολικά της Καρπάθου) το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέδωσε την κίνηση στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Η εκδοχή από την αρχή ξένισε τους γνωρίζοντες τα στοιχειώδη περί τα ναυτικά και καταρρίφθηκε λίγες ώρες μετά. Αφενός όταν αποδείχθηκε ότι η ένταση των ανέμων δεν δικαιολογούσε με τίποτα την αλλαγή πλεύσης του τουρκικού ερευνητικού και αφετέρου γιατί το Oruc Reis παρέμενε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μη κάνοντας διορθωτικές κινήσεις. 

Το χειρότερο είναι ότι την επόμενη μέρα (Σάββατο 1/2) και ενώ το Oruc Reis είχε συμπληρώσει 27 ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πριν αποφασιστεί να απομακρυνθεί (καθώς είχε απλωμένα καλώδια τίθεται το ερώτημα αν το διάστημα αυτό έκανε ενέργειες έρευνας) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξακολουθούσε να αποδίδει την παρουσία του στις κακές (;) καιρικές συνθήκες. 

Ο επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης ήταν, το λιγότερο ατυχής, εκπέμποντας μηνύματα φοβικότητας και αμηχανίας, τα οποία βεβαίως έλαβε η Άγκυρα, που δοκίμασε τις ελληνικές αντιδράσεις και θα τα αξιοποιήσει προς όφελός της. 

Είναι σαφές ότι το Oruc Reis ήταν σε διατεταγμένη αποστολή να «βάλει πόδι» σε περιοχές όπου η Τουρκία πιστεύει ότι έχει μεγάλο μερίδιο της μοιρασιάς των όποιων υδρογονανθράκων βρεθούν. Και ήταν αναμενόμενο, μετά την υπογραφή του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Άλλωστε, στα μηνύματα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», το Oruc Reis απάντησε ξεκάθαρα ότι είναι σε τουρκική ΑΟΖ

Το να καμώνεται η κυβέρνηση, ότι δεν αντιλαμβάνεται το ολοφάνερο, συνιστά στρουθοκαμηλισμό, που δεν ενισχύει την ελληνική θέση. Η αλλαγή πλεύσης είναι αναγκαία, καθώς είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα