Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να άρει το αδιέξοδο


 Να αναλάβει κρίσιμες και υπερβατικές πρωτοβουλίες που θα διασώσουν τη χώρα, τον λαό και τον πολιτισμό της, την κρίσιμη ώρα ώστε να αποφευχθεί η αναβίωση των πέτρινων χρόνων, καλείται ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα με τις αποφάσεις του πρέπει να δώσει πολιτική και οικονομική διέξοδο στα «ζωντανά» τμήματά της και δημιουργώντας συνθήκες εθνικής ομοψυχίας. Με το πιστόλι στον κρόταφο, τις τράπεζες κλειστές, τα capital controls να αποκόπτουν τη χώρα από το άρμα της Ευρωζώνης και του ανεπτυγμένου κόσμου ο Αλέξης Τσίπας δεν μπορεί να παίζει τον Ιανό, είναι αναγκασμένος να σφραγίσει τις δεσμεύσεις του με αίμα, δικό του και της παράταξής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να ματώσουν για να αποφευχθεί κοινωνική αιματοχυσία και διχασμός. Τα επιτακτικά διλλήματα που τίθενται από τους εταίρους δεν είναι μόνο οικονομικά, όπως πριν λίγο καιρό. Τώρα είναι πρωτίστως πολιτικά! Είναι πολιτικά γιατί σε αυτό το επίπεδο ανήγαγε η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της οικονομικής συμφωνίας.

Με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να θέτει δημοσίως ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου να σηκώνει το γάντι απαντώντας με non paper για τα «ψέματα  του κ. Γιούνκερ» και το Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθενται κατά ακραίων κύκλων στο Βερολίνο τα περιθώρια ευρωπαϊκής συνεννόησης είναι περιορισμένα.

Οι υψηλοί τόνοι του Γιάνη Βαρουφάκη αν και πέτυχαν αρχικά να τραβήξουν την προσοχή πολιτικών και media εν τέλει οδήγησαν σε απομόνωση τη χώρα στο Eurogroup, σύγκρουση με την ΕΚΤ, λουκέτο στις τράπεζες και capital controls.

Προσεγγίζοντας τη Ρωσία για τους αγωγούς και τα ενεργειακά, ενώ ζητούσε βοήθεια από τις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το χαρτί του αμερικάνικου παράγοντα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ενώ η βοήθεια που τελικά προσέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν πολύ περιορισμένη.

Η ανάληψη προσωπικά από τον πρωθυπουργό των ηνίων της διαπραγμάτευσης αρχικά φάνηκε να δημιουργεί νέα δυναμική

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται τώρα να αλλάξει πορεία και συνοδοιπόρους ή να λάβει μια ακόμα πιο σκληρή απόφαση, αυτή της αποχώρησής του από την κυβέρνηση, δρομολογώντας όμως όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την άμεση και ταχεία μετάβαση στην επόμενη ημέρα, εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Το νέο σκηνικό χρειάζεται πλέον εγγυητές τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός, καθώς με το τραπεζικό σύστημα διαλυμένο, την οικονομία σε ύφεση και τον κοινωνικό ιστό σε σοκ η χώρα χρίζει άμεσης και ουσιαστικής βοήθειας και στήριξης. 

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει χώρος, ούτε χρόνος για ελιγμούς, πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικές λογικές. Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η Δημοκρατία.  

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις