ΕΥΖην

"Ο αδελφός μου ο Αμαντέους" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ποιος θα μπορούσε να μας γνωρίσει τον Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ καλύτερα από την αδελφή του; Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ, στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Πεφάνη, τα Σάββατα του Μαρτίου, σε διπλές παραστάσεις, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νάνερλ Μότσαρτ. Πάνω στις δικές της παρτιτούρες, έμαθε μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μια από τις καλύτερες πιανίστριες της Ευρώπης.

Μαζί «όργωσαν» ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισαν την αποθέωση ως «παιδιά θαύματα». Μέχρι τη χρονιά που η Νάρνελ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Έτσι αυτή η σπουδαία μουσικός πέρασε στο περιθώριο...

Τα παιδικά τους χρόνια, η ανέλιξη τους, η προσωπική ιστορία της Νάνερλ Μότσαρτ και η σχέση της με τον πατέρα και τον διάσημο αδελφό της, η εξέλιξη βήμα βήμα ενός μύθου, θα προστεθούν σ' έναν αρμονικό συνδυασμό Θεάτρου και Μουσικής.

Μια ιστορία για τις απραγματοποίητες επιθυμίες, τις αδελφικές σχέσεις, για το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, για τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ μιας γυναίκας που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια, η «αόρατη» Νάνερλ Μότσαρτ, μας παρουσιάζει τον αληθινό Αμαντέους.

Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τις υπέροχες μελωδίες του Μότσαρτ να μας χαϊδεύουν την ψυχή…

Ο συγγραφέας

Για τον Μηνά Βιντιάδη οι μεγάλοι συνθέτες της κλασικής μουσικής, η ζωή και το έργο τους, είναι πάντοτε μια πρόκληση. Κι είναι χαρούμενος γιατί ένας εμβληματικός χώρος, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, φιλοξενεί ένα έργο του μια «μουσικο-θεατρική σκηνική περιπέτεια, που μιλά για ακυρωμένες επιθυμίες, αδελφικές σχέσεις, το "ταλέντο" και την καλλιτεχνική υπεροψία, τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία», όπως μας λέει.

Η σκηνοθέτις

Λέει η Βάνα Πεφάνη: «Ψάχνοντας τρόπους να επαναπροσδιορίσω την "καλλιτεχνική" μου φωνή στο σήμερα, στα εμπόδια που συναντώ στη δουλειά μου λόγω του φύλου μου, η ανάγκη να μιλήσω, όχι φεμινιστικά, αλλά για τον άνθρωπο που τον εμποδίζουν να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, με αυτήν την επιτακτική ανάγκη δημιουργήθηκε σιγά σιγά η παράσταση Ο αδελφός μου ο Αμαντέους».

Συντελεστές της μουσικής παράστασης «Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ» του Μηνά Βιντιάδη
   
   ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βάνα Πεφάνη.
   ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Πέμη Ζούνη, Έλιο-Φοίβος Μπέικο
   ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ: Διονύσης Μαλλούχος
   ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Λυντζέρης
   ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Bασίλης Κλωτσοτήρας
   ΚΙΝΗΣΗ:Κυριάκος Κοσμίδης
   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώτα Εφραιμίδη.

Θα πραγματοποιηθούν διπλές παραστάσεις 4,11 και 18 Μαρτίου, στις 18.00 και 21.00.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη τηλ.2107282333, http://www.megaron.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις