Πολιτική

Ντράγκι και πετρέλαιο οδηγούν τις αγορές


Έρμαιο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων οι ασιατικές αγορές, καθώς τα τεκταινόμενα τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθόρισαν το πρόσημο των δεικτών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να “παίξει τα ρέστα του” στον 11ο γύρο του επικού αγώνα του κατά του αποπληθωρισμού και στην προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν κέρδη σχεδόν όλη την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές διατηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ σχετικά με την συνέχεια της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ τα χρηματιστήρια και το ευρώ εκτοξεύτηκαν, μόνο για να διολισθήσουν μέχρι τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ με νέα ηχηρή παρέμβαση ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 0% από 0,05% προηγουμένως, ενώ παράλληλα προχώρησε σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4%. Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης ο κ Ντράγκι διευκρίνισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό χρόνο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει όσο θέλει και όσο χρειαστεί τα επιτόκια. 

Όλη αυτή η αστάθεια που επικρατεί στις αγορές μαρτυρά το γεγονός ότι φοβούνται πλέον την ίδια τους τη σκιά και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις προοπτικές τους, αλλά αντίθετα εύχονται να συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να αποφύγουν την αποσταθεροποίησή τους. 

draghi

Όσον αφορά στην αγορά των Εμπορευμάτων, ο μαύρος χρυσός εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους επενδυτές. Παρόλο που εντός της εβδομάδας οι  τιμές του αργού πετρελαίου είχαν διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα έτους μετά από πολλές μέρες συνεχούς ανόδου,  οι αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά την τήρηση των υποσχέσεων πετρελαιοπαρωγωγών χωρών ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους είχαν ως αποτέλεσμα το σενάριο να αντιστραφεί και τα ταμπλό να βαφτούν ξανά στο κόκκινο. 

Μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών επικρατεί σύγχυση και ασυνεννοησία. 

Μόλις ένα μήνα μετά την σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου να παγώσουν την παραγωγή του πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να τονώσουν τις παγκόσμιες αγορές, ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες. 

Τα μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και οι αντίπαλοι πετρελαιοπαραγωγοί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το πότε και το που θα πραγματοποιήσουν τις νέες συνομιλίες τους σχετικά με την επόμενή τους κίνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, στις 16 Φεβρουαρίου ήλθαν σε συμφωνία που αφορά στο πάγωμα της παραγωγής του αργού στα επίπεδα του Ιανουαρίου προκειμένου να δώσουν πνοή στις τιμές του βαρελιού, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκονταν σε εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα. Έκτοτε οι τιμές έχουν παρουσιάσει σαφή ανάκαμψη, που σύμφωνα όμως με τους αναλυτές δεν πρόκειται να διαρκέσει. 

Η αύξηση των τιμών ήταν μάλλον αμελητέα και είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς μεταξύ των παραγωγών υπάρχουν διχογνωμίες. 

Το Ιράν, αρνήθηκε να συμμετάσχει και χαρακτήρισε τη συμφωνία “εντελώς γελοία” καθώς μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της βρίσκεται σε βιασύνη να εξάγει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί και να πετύχει τον στόχο της να εξάγει 1 εκατ. βαρέλια ημερισίως. 

Την ίδια στιγμή, χώρες που αρχικά είχαν δει από θετική σκοπιά την συμφωνία, στην πορεία άλλαξαν γνώμη και εκτιμούν πως το πάγωμα της παραγωγής δεν πρόκειται να είναι “ανεπαρκές δεδομένης της κλίμακας της υπερπροσφοράς”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας.

Το ανήσυχο κλίμα ήρθε να καθησυχάσει το International Energy Agency (ΙΕΑ), που μέσω επίσημης έκθεσης ανέφερε πως μπορεί να έχουν ήδη συναντήσει τον «πάτο» καθώς η επιστροφή του Ιράν στην αγορά ήταν λιγότερο δραματική από ό, τι η χώρα είχε είπε ότι θα είναι, και εν μέσω ενδείξεων ότι η προσφορά από τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ πέφτει, ωστόσο η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα πρέπει "να λαμβάνεται ως οριστικό σημάδι ότι τα χειρότερα είναι αναγκαστικά πίσω μας, ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές μπορεί να έχουν βρει πυθμένα. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΙΕΑ τα futures του αργού παρουσίασαν ανάκαμψη. 

petrelaio-apolog

Όσον αφορά στα μάκρο που γνωστοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα θα λέγαμε ότι ήταν μάλλον απογοητευτικά. 

Στην Κίνα οι εξαγωγές σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των 5 ετών, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να υπονομεύει το momentum της ανάπτυξης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν βουτιά 25,4% σε όρους δολαρίου τον Φεβρουάριο μετά από πτώση 11,5% που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, αρνητική επίδραση είχε και η αγορά ακινήτων με τον αντίστοιχο δείκτη να χάνει πάνω από το 3% της αξίας του μετά την προειδοποίηση των κινεζικών αρχών για κίνδυνο μόχλευσης στην αγορά ακινήτων. Ο δήμαρχος του Chongqing, Huang Qifan, προειδοποίησε πως η Κίνα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας οικονομικής καταστροφής αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την αγορά κατοικιών με μέτρα όπως η χαλάρωση των όρων πληρωμής.

Τέλος, για το ράλι της ασιατικής αγοράς την Παρασκευή ευθύνεται η κίνηση των κινεζικών αρχών να οδηγήσουν το γουάν στο ζενίθ της αξίας τους για το 2016. Ακόμη, το γουόν Κορέας και το ρίνγκιτ Μαλαισίας να κυμαίνονται ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, φανερώνοντας την ανησυχία των επενδυτών. 

yuan-apolog
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις