Οικονομία

Ντράγκι: Γεωπολιτικό ρίσκο, αναδυόμενες αγορές και προστατευτισμός οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη


Ως άμεσους κίνδυνους για την οικονομία στην ευρωζώνη, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το γεωπολιτικό ρίσκο, τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών και τον εμπορικό προστατευτισμό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τη διατήρηση των επιτοκίων, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, στα σημερινά επίπεδα, καθώς και ένα νέο γύρο φθηνών δανείων από το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε: «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες από ό,τι περιμέναμε», συμπληρώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι «καθοδικοί».

Σχετικά με τον πληθωρισμό προβλέπεται να παραμείνει σταθερός για τους επόμενους μήνες και να υποχωρήσει περαιτέρω, κατά το τέλος του 2019 και με αυτό τον τρόπο θα αργήσει να επανέλθει στον στόχο του 2%, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα από την, θα προσφέρουν στήριγμα στις τιμές καταναλωτή και μεσοπρόθεσμα ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως οι εσωτερικοί παράγοντες, που λειτουργούν ως βαρίδι στην ανάπτυξη, αρχίζουν να εξασθενούν.

Εν συνεχεία, σημείωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, η ισχυρή απασχόληση και οι αυξήσεις στους μισθούς και η συνεχιζόμενη- αν και βραδύτερη- επέκταση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ενώ χαρακτήρισε δε «πολύ χαμηλές» τις πιθανότητες ύφεσης. 

Ο Ντράγκι ανέφερε πως οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν ομόφωνες, δηλώνοντας, όμως, πως υπήρξαν ορισμένα μέλη, όπως παραδέχθηκε, τα οποία έθιξαν το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων για τις τράπεζες από τη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

Κλείνοντας, είπε πως υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική και κυρίως με τις απαραίτητες για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων.

Όλες οι χώρες της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να στοχεύσουν σε ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα πολιτικών, κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα