Αγορές

Ντράγκι: Το QE παράγοντας ανάπτυξης στην Ευρωζώνη


"Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ο βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώζωνη", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

"Την περίοδο που ξεκίνησε το πρόγραμμα τα επιτόκια ήταν ήδη χαμηλά, ωστόσο το πρόγραμμα διατήρησε χαμηλά τα επιτόκια. Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες για να οδηγήσουν στην ανάκαμψη, δεν υπήρχε δημοσιονομική πολιτική, δεν υπήρχε ισχυρή εγχώρια κατανάλωση. Η συμβολή του ήταν επίσης κρίσιμη στο να μειώσει το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη", ανέφερε.

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας, αν και "με κάποια αυξημένη επιφυλακτικότητα", επισήμανε ό,τι η  "ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να αναπτύσσεται, όπως και ο πλούτος των νοικοκυριών, η επενδυτική δραστηριότητα στηρίζεται από τις οικονομικές συνθήκες, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες παραμένουν σθεναρές. Όλοι οι παράγοντες που συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη παραμένουν σε ισχύ, αν και έχουν κάπως αποδυναμωθεί".

Αυτό οφείλεται στις μεγάλες αβεβαιότητες που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες, σημείωσε, ξεχωρίζοντας τον προστατευτισμό στο εμπόριο, τις αναταράξεις σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και την υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

"Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, για παράδειγμα στο εμπόριο ενδεχομένως να έχουμε θετικές εξελίξεις, ενώ στο μεταξύ μπορεί να προκύψει κάποια νέα αρνητική εξέλιξη. Αυτό έχει διαμορφώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο αβεβαιότητας το οποίο επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα", τόνισε.

Μακροοικονομικές προβλέψεις

Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε στη δημοσιότητα τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό: 

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2018, στο 1,7% το 2019 και το 2020 και στο 1,5% το 2021.

Οι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για το 2018 και 2019.

Ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,8% το 2018, στο 1,6% το 2019, 1,7% το 2020 και 1,8% το 2021. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις οι τελευταίες εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά για το 2018 και πτωτικά για το 2019.

Η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα "για να μπορέσουμε να κηρύξουμε νίκη στο μέτωπο της τραπεζικής ένωσης ή στην ένωση των κεφαλαιαγορών".

"Δεν έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλες αυτές οι αποφάσεις είναι πολιτικές αποφάσεις, η ΕΚΤ έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο αλλά δεν μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις".

"Η βελτίωση της λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Το Διοικητικό Συμβούλιο καλωσορίζει την εργασία που έχει γίνει και καλεί να ληφθούν συγκεκριμένα και αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών", τόνισε.

Διαβάστε επίσης