Άμυνα & Διπλωματία

Ντιμιτρόφ για Πρέσπες: Σκαρφαλώσαμε στην κορυφή και βλέπουμε πίσω δυσπιστία


«Μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών μάθαμε να δίνουμε προσοχή στην προοπτική και στο συμφέρον και της άλλης πλευράς», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η συμφωνία συνιστά θετική εξέλιξη τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Ελλάδα.

«Θα πάρει κάποιον χρόνο για ορισμένους, και στη δική μου χώρα, να το συνειδητοποιήσουν, ωστόσο, είναι καλό να έχεις φίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ. «Σκαρφαλώσαμε στην κορυφή του λόφου και αν κοιτάξουμε πίσω βλέπουμε δυσπιστία, χειμώνα και καταιγίδες. Μπροστά μας τώρα βλέπουμε ευκαιρίες και φως. Δεν υπάρχει πιο φυσική σχέση για τις δύο χώρες μας από το να είναι σύμμαχοι», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα ¾ της παραγωγής των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια καταλήγει στην ευρωπαϊκή αγορά και επεσήμανε τις ευκαιρίες ανάπτυξης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια.

Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία για τις διμερείς σχέσεις. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο. Δεν είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σήμερα. Αλλά θέλουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι, για να μεταρρυθμίσουμε το εθνικό μας σύστημα, για να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας»