Οικονομία

Nτε Γκίντος: Χαμηλός ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρώπη


Την άποψη πως είναι «πολύ χαμηλός» ο κίνδυνος ύφεσης στην ΕΕ, αλλά ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όχι μόνο αυτές με δημοσιονομικό πλεόνασμα, να βοηθήσουν ώστε να τονωθεί η οικονομία, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Ο ίδιος τόνισε πως η ανάπτυξη της Ευρώπης παραμένει «χαμηλότερη της δυνητικής» και συμπλήρωσε πως η ΕΚΤ χρειάζεται να «δώσει ιδιαίτερη προσοχή».

Παράλληλα, ανέφερε: Οι αρχές χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης» (μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού), εάν δεν ληφθούν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας"., προσθέτοντας ότι ο όρος αυτός συνιστά υπεραπλούστευση λόγω των διαφορών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρώπης.

Ο ντε Γκίντος ζήτησε ξανά από τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, κάνοντας λόγο «συνολική» δημοσιονομική στάση.

Επίσης, είπε: «Τώρα η γραμμή μας είναι λίγο ή πολύ ότι οι χώρες που έχουν περιθώριο θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και ό,τι οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να συνεχίσουν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα» και σημείωσε «νομίζω ότι αυτή η στάση, η λογική στάση, λαμβάνοντας υπόψιν τους κανόνες που έχουμε τώρα, δεν επαρκεί»,

Εν συνεχεία, εξέφρασε την άποψη πως η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να διευρύνουν την «εργαλειοθήκη» τους υπό την έννοια του να κάνουν περισσότερα απ’ όσο συνήθως προβλέπει η συμβατική νομισματική πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε  ότι η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Κλείνοντας, δήλωσε πως οι «κεντρικοί τραπεζίτες, δεν είμαστε παντοδύναμοι. Δεν έχουμε τη φιλοσοφική λίθο. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας».