Οικονομία

Ντε Γκαλό: Τα επιτόκια θα αυξηθούν όσο χρειαστεί από την ΕΚΤ


Την πεποίθηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ.της ΕΚΤ. Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, σε δηλώσεις του στην ολλανδική εφημερίδα NRC, τόνισε πως ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ χρειάζεται να παραμείνει υψηλός για την καταπολέμηση του δομικού πληθωρισμού (οι τιμές χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα), που βρίσκεται στο 4,8%.

Παράλληλα, σημείωσε πως αυτός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η μείωση του θα έχει θετικό αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Βιλερούα επεσήμανε ότι η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ πρέπει ταυτόχρονα να μην είναι υποστηρικτική ούτε να βλάπτει την οικονομία, υποραμμίζοντας ότι από το νέο έτος η ευρωτράπεζα πρέπει να περάσει σε ένα δεύτερο κύκλο κανονικοποιήση της νομισματικής της πολιτικής, που θα είναι «πιο ευέλικτο και πιθανά πιο ήπιος.

"Δεν υποστηρίζω πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταματήσουν τότε, αλλά θα πρέπει να αποτιμούμε αναλυτικά τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προοπτικές", κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΚΤ