Με τις αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών οι τοποθετήσεις και των ειδικών αγορητών των κομμάτων στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «χωρίς καμία αιτιολόγηση απέρριψε την πρόταση του κόμματός μας, που υποβλήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά και στην Ολομέλεια, προκειμένου η σημερινή ημέρα να μας βρει μαζί με την ελληνική κοινωνία να συζητάμε για τα Τέμπη, όχι σε μια αδιέξοδη συζήτηση όπου θα γίνεται διαγκωνισμός περιγραφών, αλλά σε μια εκδήλωση πραγματικής τιμής στους νεκρούς, στο δράμα των οικογενειών τους που συνεχίζει αδιάκοπο αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει η αλήθεια». Αυτό, είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «είναι χρέος όχι στα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά χρέος στην νέα γενιά που είχε κατακλείσει τους δρόμους ένα χρόνο πριν -αιφνιδιάζοντας τους πάντες ακόμα και εμάς όλους, με μια βουβή ειρηνική διαδήλωση με το ερώτημα του "γιατί;"». Ένα "γιατί;" που όπως σημείωσε ο βουλευτής, «ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Και αυτή την ευκαιρία, δυστυχώς σήμερα την χάσαμε». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, πάντως, «θα καλύψει αυτό το κενό, παράλληλα με τον αγώνα που δίνουμε κάθε μέρα στην Εξεταστική για να λάμψει η αλήθεια, κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης που, δυστυχώς, διακρίνει την κυβερνητική πλειοψηφία».
Επί του νομοσχεδίου
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το κόμμα του «έχει υποχρέωση να καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο, άσχετα εάν θα ψηφίσουμε αρκετές διατάξεις. Καθώς θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, να ζητήσουμε περισσότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, αρμονική συνύπαρξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος» Για μας, είπε, ο τουρισμός «δεν είναι αυτό με το βραχιολάκι σε οργανωμένα συγκροτήματα και η εξυπηρέτηση των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που εσείς συστηματικά προωθείτε. Εμείς έχουμε μια άλλη οπτική για το τουριστικό προϊόν που από την μια είναι ο ήλιος και η θάλασσα αλλά είναι και ο τρόπος ζωής μας, το διατροφικό μας πρότυπο, η σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, είναι ο ενεργός ρόλος των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης, μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη διαφορετική οπτική που εμείς πιστεύουμε».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών, είπε πως σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος «από το μεγάλο προδιαγραμμένο έγκλημα και των άδικο θάνατο 57 ανθρώπων. Στις ράγες της εγκληματικής πολιτικής του κόστους - οφέλους. Ένας χρόνος μετά, από το τρένο που δεν έφτασε ποτέ και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, διατρανώνουμε αποφασιστικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα». Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις και ήταν «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ακούγεται παντού ως απαίτηση στην αποδεδειγμένη κατάπτυστη συγκάλυψη των ευθυνών των ενόχων από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς. Που ναί, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις εγκληματική πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που υλοποίησαν αυτή την πολιτική που όλα τα μετρά με το κέρδος» Το ΚΚΕ, είπε η κ. Μανωλάκου, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την έκδοση βουλεύματος από Συμβούλιο Εφετών της Λάρισας που ενέκρινε την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Το οφείλουμε στους 57 νεκρούς.
Επί του νομοσχεδίου
Η βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως «σήμερα, ημέρα απεργίας δεν έπρεπε να μπει για ψήφιση το νομοσχέδιο αυτό της εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και των παραλιών της πατρίδας μας». Βιάζεστε όμως, είπε η κ. Μανωλάκου, «να παραδώσετε βορρά τις παραλίες και τον αιγιαλό που έχει μείνει ελεύθερος για τον λαό στους μεγαλοξενοδόχους». Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ανέφερε ότι «το σχέδιο εμπορευματοποίησης των παραλιών και την παράδοσή τους στο τουριστικό και ξενοδοχειακό κεφάλαιο το έχουν υπηρετήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για αυτό έχουμε περιφραγμένες παραλίες». Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διευρύνει την επιχειρηματική εκμετάλλευση σε περισσότερες παραλίες και σε ό,τι αφορά την έκτασή τους. Επιταχύνει την εκχώρηση παραλιών σε μεγάλους ομίλους. Αναγορεύει σε ακριβότερο εμπόρευμα την παραλία για τα λαϊκά εισοδήματα. Επιφέρει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον απειλώντας παράλιες ζώνες με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική αξία. Πλήττει και τον κλάδο της μικρής εστίασης μπροστά σε ελεύθερες παραλίες. Αλλάζουν οι οριογραμμές του αιγιαλού και της παραλίας προς το χειρότερο. Χαρακτήρισε θολό και ασαφές τον ορισμό των Απάτητων Παραλιών. Στα Δωδεκάνησα προωθείται η εμπορευματοποίηση και η στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου, καθώς αλλάζετε την χρήση της δημόσιας κτήσης και εκτός συναλλαγής των παραλιών. Διαφώνησε κάθετα με την επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε περιοχή NAUTRA 2000 για να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η βουλευτής του KKE σχολίασε πως με το νομοσχέδιο αυτό «"δεν γκρεμίζονται σύρματα", αλλά μπαίνουν ακόμα περισσότερα εμπόδια για ελεύθερες παραλίες για το λαό και αυτό είναι αντιδραστικό και λαϊκό» και πρόσθεσε πως «"γελάει και το παρδαλό κατσίκι" με τον φαρισαϊσμό σας και την ταξική σας πολιτική που χαρακτηρίζει θετικό ότι στηρίζει το Κεφάλαιο».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών είπε πως «αυτό τον ένα χρόνο έχουμε ακούσει πάρα πολλά. Στην Ελληνική Λύση δεχθήκαμε επιθέσεις όταν μιλήσαμε για το μπάζωμα του χώρου, για το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για τις ευθύνες και τις ελλείψεις της εταιρείας». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για δικαίωση των θυμάτων από το νέο πιο ασφαλή σιδηρόδρομο που θα δημιουργηθεί, όμως ο ασφαλής σιδηρόδρομος είναι η κανονικότητα και υποχρέωση μια ευνομούμενης Πολιτείας. Τα θύματα όμως θα δικαιωθούν μόνο όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι για αυτή την τραγωδία».
Επί του νομοσχεδίου
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αιγιαλού και παραλιών προστατεύεται από το Σύνταγμα και αυτό επαναλαμβάνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν γίνεται καμία μνεία στην προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, ούτε προβλέπονται τρόποι στάθμισης του κόστους-οφέλους, ούτε στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ. Καταργείται η πρόβλεψη των 30 μέτρων προστασίας της παραλίας, όταν άλλες χώρες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής θεσπίζουν 200 και 300 μέτρα που δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις και δόμηση. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές σε παραλίες. Ζήτησε να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες, την υιοθέτηση της Σύμβασης της Βαρκελώνης, απόλυτη προστασία σε αρχαιολογικές και ιστορικές παράκτιες περιοχές. Εκτίμησε πως με διατάξεις του νομοσχεδίου ευνοούνται τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε αντίθεση με τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Διαφώνησε με τα άρθρα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για το επίδομα γέννησης είπε ότι η αύξηση είναι θετική αλλά όχι αρκετή για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και ζήτησε να μην δίνεται στους μετανάστες υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό. Επίσης, ζήτησε εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, προσλήψεις στο ΕΣΥ για να μην χρειάζονται οι υπερ- εφημερίες των γιατρών και τα απογευματινά ιατρεία και έθεσε προβληματισμούς σχετικά με το επίδομα επίτευξης στόχου στο Δημόσιο που είναι μια μνημονική υποχρέωση. Υποστήριξε ότι η ρύθμιση για την διαγραφή χρεών τους πληγέντες έρχεται για να κατευνάσει την οργή τους. Χρειάζεται μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και δεν αρκεί η επιστροφή φόρου, είπε και διαφώνησε με την αυστηροποίηση των ποινών για μη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και την ζήτησε αλλαγή του σχεδίου.
Η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεοπίστη (Πέτυ) Πέρκα αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών ανέφερε ότι «σήμερα είναι ημέρα θλίψης και διεκδικήσεων. Χιλιάδες άνθρωποι είναι έξω από τη Βουλή και διεκδικούν για τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι αλλά κυρίως διεκδικούν δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών» Η βουλευτής απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ είπε ότι «σιγά-σιγά θα πρέπει να αρχίσετε να απολογείστε γιατί κάποιοι έχουν ευθύνες, κάποιοι για αδιαφορία και όλοι σας για την συγκάλυψη». Καταλόγισε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή «αποκλειστικά μάρτυρες "κλειδιά", ότι δεν μπορούσαμε να τοποθετηθούμε γιατί οι βουλευτές της ΝΔ μας διέκοπταν όταν κάναμε δύσκολες ερωτήσεις. Οι εργασίες της Επιτροπής έκλεισαν άρον-άρον. Όμως παρά την άρνηση σας, θα επέλθει η δικαιοσύνη. Αυτό το έγκλημα δεν θα σβήσει και δεν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε το έργο της συγκάλυψης. Επτακόσιες χιλιάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί και θα έρθουν και άλλες» Η κ. Πέρκα αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα φέρει «εφαρμοστικό νόμο ώστε οι υπογραφές αυτές να πιάσουν τόπο» ή θα γυρίσει την πλάτη στις οικογένειες των θυμάτων. «Εδώ είμαστε και θα δούμε» είπε.
Επί του νομοσχεδίου.
Η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς δήλωσε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «οι παραλίες μας θα λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο με κάθε σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση». Αυτό το νομοσχέδιο είπε «δεν θα περνούσε εάν ερχόταν σε καλοκαιρινή περίοδο όπως και εάν προπαγανδιζόταν από την κυβέρνηση. Οι κρίσιμες αρνητικές διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν τέθηκαν σε διαβούλευση, ανέφερε η βουλευτής. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία κωδικοποίηση της νομοθεσία, δημιουργώντας εσκεμμένα ένα κομφούζιο για να μην γίνονται εμφανείς αυτά που εισάγονται. Ο αιγιαλός, από κοινόχρηστος χώρος μεταφέρεται σε ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που σημαίνει ότι θα μπορεί να πουληθεί, να εκμισθωθεί για άλλες χρήσεις. Το Δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματα του σε όποιον παρουσιάσει ένα συμβόλαιο για παλαιούς αιγιαλούς. Η προστασία που ίσχυε για όλους τους αιγιαλούς, τώρα αφορά μόνο τις Απάτητες Παραλίες. Αυξάνεται ο υπολογισμός του χώρου που θα μπορεί να παραχωρηθεί, καθώς προσμετρώνται και οι δυσπρόσιτοι χώροι. Στα Δωδεκάνησα θα χαθούν οι παραλίες που προστατευόντουσαν και ήταν εκτός της οποιαδήποτε συναλλαγής. Δίνετε είπε «σήμα για δόμηση πάνω στο κύμα». Παραγνωρίζεται η Σύμβαση της Βαρκελώνης. Οι εξαιρέσεις γίνονται κανόνες για παραχωρήσεις και αξιοποιήσεις. Σημείωσε την υποστελέχωση της Κτηματικής του Δημοσίου. Την εξαίρεση από τους διαγωνισμούς των ΟΤΑ. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και για μια ολική στρατηγική
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Αθανάσιος Χαλκιάς σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών είπε πως «θα περίμενε κανείς να δει κάτι να αλλάζει, μια δικαίωση των θυμάτων και των συγγενών τους ή τουλάχιστον μια αναγνώριση της υπαιτιότητας ορισμένων». Όμως, είπε ο βουλευτής, «ένα χρόνο μετά, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Οι εγκληματικές αμέλειες και οι παραλήψεις στον ΟΣΕ και το πολιτικό προσωπικό παραμένουν». Πρόσθεσε ότι το «δρομολόγιο αυτό διεξάγεται ακόμα και σήμερα χωρίς τηλεματική και χωρίς τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας και η μόνη παρέμβαση ήταν η μείωση της ταχύτητας των συρμών». Ο κ. Χαλκιάς είπε ότι δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα δικαιοσύνη για τα θύματα και οι υπεύθυνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι». Πρότεινε «η 28η Φεβρουαρίου να κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους και κάθε χρόνο μέχρι να δικαιωθούν τα θύματα».
Επί του νομοσχεδίου
Ο αγορητής των «Σπαρτιατών» ανέφερε πως «εκτιμούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στους αιγιαλούς και τις παραλίες αλλά δεν θα επιθυμήσουμε σε καμία περίπτωση να φύγει αδιακρίτως η αρμοδιότητα εκμίσθωσης σε παραχωρησιούχους από τους ΟΤΑ» και προχώρησε σε μια άλλη πρόταση, οι διαγωνισμοί να γίνονται από τους δήμους, εάν όμως υπάρξει καταγγελία αυτή να αφαιρείται μέχρι την λήξη την θητείας της δημοτικής αρχής». Εξέφρασε αμφιβολία για την δυνατότητα των υποστελεχωμένων και άσχετων με το αντικείμενο υπηρεσιών της Κτηματικής να ανταποκριθούν σε όσα τους μεταβιβάζονται. Διαφώνησε με τα οριζόντια πρόστιμα σε υπερβάσεις και αυτά να είναι αναλογικά με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης. Για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες ώστε να μην τιμωρούνται οι επαγγελματίες όταν υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο και δεν είναι εφικτή η άμεση μεταφορά δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή υπάρξουν άλλα πληροφοριακά προβλήματα κατά την χρήση. Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης πάρκων ΑΠΕ για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών. Ζήτησε αυτοτελή 20% φορολόγηση για τις εφημερίες των ιατρών. Επιστροφή ολόκληρου του ποσού του ειδικού φόρου πετρέλαιο για τους αγρότες. Όχι αναστολή των πλειστηριασμών στους πληγέντες, αλλά κατάργηση των πλειστηριασμών.
Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Ανδρέας Βορύλλας αναφερόμενος στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ευχήθηκε «ο Θεός να δίνει δύναμη και παρηγοριά στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων για να αντέξουν την τεράστια απώλειά τους. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο» Τόνισε πως «θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν από την Δικαιοσύνη»
Επί του νομοσχεδίου
Ο κ. Βορύλλας ανέφερε ότι η Νίκη θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πληγώσει τελικά τον τουρισμό μας και θα έχει επιπτώσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις. Καταλόγισε στην κυβέρνηση βιαστικές κινήσεις που θα επιφέρει και αυξήσεις στις τιμές. Εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες της Κτηματικής του Δημοσίου δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όσα τους μεταβιβάζονται. Χαρακτήρισε άνευ ουσίας την διάταξη για την επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου στους αγρότες και αναφέρθηκε στο αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός του. Ζήτησε πραγματικές μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι οι εταιρείες πληροφορικής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα για τις διασυνδέσεις των ταμειακών μηχανών με POS, ειδικά στην επαρχία και ζήτησε να υπάρξει νέα παράταση. Για την αύξηση του επιδόματος γέννησης είπε ότι τα επιδόματα είναι ξεπερασμένες πρακτικές για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και ζήτησε την υιοθέτηση των προτάσεων του κόμματός του.
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας για την τραγωδία των Τεμπών είπε πως «ούτε οι 57 νεκροί και οι δεκάδες τραυματίες, αλλά ούτε και οι ευθύνες εκείνων που άφησαν το καθεστώς ασφάλειας των σιδηροδρόμων να καταρρεύσει, ειδικά των υπουργών, δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Τουλάχιστον όχι από εμάς» Η Πλεύση Ελευθερίας, είπε ο κ. Καζαμίας «δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τις αιτίες και τις ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα και στην εθνική τραγωδία που προκάλεσε». Αναφερόμενος στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, καταλόγισε ευθύνη στην πλειοψηφία, ότι «έκανε το παν για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και η αλήθεια, συμπεριλαμβανομένου και τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων». Εμείς, είπε ο βουλευτής, «θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε» και πρόσθεσε πως η Πλεύση Ελευθερίας ζήτησε «σήμερα στην Βουλή εκτός του ενός λεπτού σιγής να υπήρχε μια συζήτηση με όλα τα κόμματα». Η Πλεύση Ελευθερίας, είπε, «στηρίζει το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και εάν βρίσκονται να μπορούν να δικάζοντα από την δικαιοσύνη χωρίς να τους προστατεύει η πλειοψηφία της ΝΔ». Κάλεσε του πολίτες να υπογράψουν το ψήφισα αυτό ώστε μέχρι το βράδυ οι υπογραφές να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Επίσης, δήλωσε την αλληλεγγύη της Πλεύσης Ελευθερίας στους απεργούς.
Επί του νομοσχεδίου
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο νεοφιλελεύθερης λογικής «για γρήγορο κέρδος που δεν είναι όμως βιώσιμο». Εξέφρασε ενστάσεις και στα τέσσερα πεδία που εισάγει το νέο πλαίσιο για την οικονομική εκμετάλλευση των παραλιών. Θέλουμε, είπε ο κ. Καζαμίας οι παραθαλάσσιοι χώροι να είναι μεγαλύτεροι σε έκταση. Οι δημόσιοι φορείς που δίνουν τις άδειες να είναι διαφορετική για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Να υπάρχουν κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού. Τα κριτήρια παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας να είναι αυστηρότερα. Οι έλεγχοι του κράτους να είναι πιο αυστηροποιημένοι και αποτελεσματικοί.