Οριστικά απαλλάσσεται για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, στην υπόθεση της Novartis, ο κ. Νίκος Μανιαδάκης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που επικύρωσε την κρίση των δικαστών του Πρωτοδικείου οι οποίοι είχαν αποφανθεί ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Η υπόθεση του κ. Μανιαδάκη, που είχε χαρακτηριστεί στην αρχή της έρευνας για την φαρμακοβιομηχανία προστατευόμενος μάρτυρας και εν συνεχεία, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, κατέστη κατηγορούμενος, έφθασε στο Συμβούλιο Εφετών μετά από έφεση που άσκησε τον περασμένο Νοέμβριο Εισαγγελέας Εφετών κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμα του που εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2021, υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, ομόφωνα απάλλαξε τον κ. Μανιαδάκη θεωρώντας πως στο επίμαχο χρονικό διάστημα 2010-2014, δεν ανήκαν στα καθήκοντα του καθηγητή ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Κατά του βουλεύματος αυτού, την 1η Νοεμβρίου 2021, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών με σκεπτικό ότι με βάση στοιχεία της δικογραφίας ο καθηγητής, ως σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας είχε εμπλοκή στην τιμολόγηση φαρμάκων.
Το νέο βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών απορρίπτει την έφεση για νομικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο βούλευμα ότι: "Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο". Αναφέρεται επίσης ότι δεν προκύπτουν ισχυρισμοί του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" και ότι εν τέλει δεν προέκυψε "η λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω νόμο 4254/2014".
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας μετά την έκδοση του βουλεύματος οριστικής απαλλαγής του εντολέα τους αναφέρουν σε δήλωση τους μεταξύ άλλων ότι: "Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας, υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του. Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο επικυρώνει το αρχικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω βουλεύματος, επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπισή του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του".