Διεθνή

Νότια Κορέα: Διατηρεί σκληρότερη στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα


Τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας πρότεινε σήμερα η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκούν-χιε, αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας του βιομηχανικού πάρκου κοινής διαχείρισης, μεταξύ των δύο χωρών. 

Η αναστολή της  λειτουργίας του πάρκου εντάσσεται στα μέτρα ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, μετά την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης, αλλά και την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο.

Κατά την πρόεδρο, είναι ώρα να αντιμετωπίσουν την σκληρή αλήθεια, πως η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωση η οποία φανερώνει πως κάνει στροφή στην πολιτική της, καθώς η μέχρι σήμερα προσέγγισή της, στόχευε στην υλοποίηση μιας πολιτικής καλλιέργειας εμπιστοσύνσης (trustpolitik) προς την Πιονγιάνγκ, με την ελπίδα ότι θα οδηγούσε στην τελική ένωση με της κορεατικής χερσονήσου.

Η κα Παρκ δήλωσε παράλληλα πως  οι προηγούμενες προσπάθειες δεν απέδωσαν. «Είναι ξεκάθαρο ότι η προσέγγιση της καλής θέλησης δεν πρόκειται να σταματήσει τις φιλοδοξίες του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου», τόνισε η Παρκ στο κοινοβούλιο .

Ουάσιγκτον και Σεούλ επιδιώκουν την υποστήριξη του Πεκίνου, ουσιαστικού συμμάχου της Πιονγιάνγκ για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυραυλική εκτόξευση της 7ης Φεβρουαρίου, αλλά και την πυρηνική δοκιμή που προηγήθηκε, τον Ιανουάριο.

«Η προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας πολιτικής εμπιστοσύνης, ήταν ότι η Βόρεια Κορέα θα είναι πραγματικός συνεργάτης. Οι δηλώσεις της προέδρου Παρκ, αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση αυτή, ήταν λάθος. Πρόκειται για συνολική μεταστροφή στην πολιτική μας για τη Βόρεια Κορέα», δηλώνει ο Χονγκ Σανγκ-γκαλ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, στο πανεπιστήμιο Kookmin.

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Κορέα προχώρησε σε  αναστολή της λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ, η οποία λειτουργούσε με τη συνδιαχείριση της Βόρειας Κορέας για περισσότερα από δέκα χρόνια. Το αναφερόμενο βιομηχανικό πάρκο αποτελούσε ουσιαστική πηγή εισροής σκληρού συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πείνα και την οικονομική ανέχεια που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό της. 

Παράλληλα, η Σεούλ συμφώνησε να ενεργοποιήσει πλαίσιο συνομιλιών με την Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.

«Η κυβέρνησή μας, θα λάβει δυναμικά και αποτελεσματικά μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να καταλάβουν ρεαλιστικά ότι η ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην επιβίωσή τους, αλλά θα επιταχύνει την κατάρρευση του καθεστώτος», τόνισε η Παρκ. Ωστόσο δεν προσδιόρισε τα μέτρα που θα ληφθούν περαιτέρω.

Τόσο η Σεούλ, όσο και η Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη εκτόξευση του πυραύλου αφορούσε σε πύραυλο μακράς ακτίνας δράσης, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι η εκτόξευση αφορούσε στην υλοποίηση επιστημονικού προγράμματος, προκειμένου να εκτοξεύονται δορυφόροι στο διάστημα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις