Πολιτική

Νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων ετοιμάζει η κυβέρνηση


Την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για την "ουσιαστική" ισότητα των φύλων σε κάθε τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας, στην οικογένεια, στην πολιτική, στην εργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην παιδεία, στα ΜΜΕ, στους δήμους και τις Περιφέρειες, προανήγγειλε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Αφού ανέφερε ότι "πρόκειται για την κορύφωση των πολιτικών πράξεων αυτής της κυβέρνησης, στον τομέα της ισότητας των φύλων για την υπόθεση στήριξης των γυναικών της πατρίδας μας εντός της τετραετίας" κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να το στηρίξουν. "Κάθε δημοκρατικός πολίτης και βουλευτής έχει την υποχρέωση να εξετάσει τη συναίνεση ως επιλογή προτεραιότητας για ένα νομοσχέδιο με τόσο σημαντικό περιεχόμενο" είπε η αρμόδια υπουργός.

Αναφερόμενη στον έτερο τομέα των αρμοδιοτήτων της που αφορά στα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια, η κ. Χρυσοβελώνη προανήγγειλε επίσης πρόταση νομοθετικής παρέμβασης που θα επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες και η εξυπηρέτηση των πολιτών στις καθημερινές τους ανάγκες (όπως οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα). Όπως είπε, τελικός στόχος είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή λειτουργία των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων ώστε οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν τα έγγραφα που τους ενδιαφέρουν από μία συσκευή με πρόσβαση στο σύστημα του υπάρχοντος Μητρώου Πολιτών μέσω ίντερνετ.

Κλείνοντας, η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο προϋπολογισμός του 2019, είναι ο πρώτος που ανοίγει μια χειροπιαστή, θετική προοπτική, καθώς μειώνει τη φορολογία και, υπό προϋποθέσεις κινητροδότησης για εργασία, τις εισφορές, επιστρέφει χρήματα από το υπερπλεόνασμα σε πολλούς ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, μπαίνει τέλος στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι δήμοι σε μόνιμη βάση ευεργετικές υπηρεσίες προς τον πολίτη ενώ προβλέπει αύξηση των κονδυλίων για ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και επιστημονικές ημερίδες για την ισότητα των φύλων.