Οικονομία

Νόμος Κατσέλη, κατώτατος μισθός και ιδιωτικοποιήσεις στο τραπέζι με τους Θεσμούς


Ξεκινούν αύριο οι συζητήσεις για την αξιολόγηση

Με τρία σημαντικά θέματα στο τραπέζι –τον νόμο Κατσέλη, τον κατώτατο μισθό και τις ιδιωτικοποιήσεις– ξεκινούν εκ νέου τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των Θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Και για τα τρία θέματα η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κρίνονται καθοριστικής σημασίας για τη δημοφιλία της καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντιστάθμισμα στην όποια φθορά έχει υποστεί από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και από τα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση για τη Συμφωνία των  Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα φαίνεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και δεν αποκλείεται τελικά να φτάσουν προς συζήτηση ακόμη και στο Eurogroup της 11ης Mαρτίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των ποσών που αναλογούν στην επιστροφή κερδών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, ποσό που σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί φθάνει τα  750 εκατ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά

Ειδικότερα για το σχήμα που θα αντικαταστήσει τον  ν. Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, το επίμαχο σημείο είναι το όριο της αξίας της προστατευόμενης α΄ κατοικίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στις 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Οι τράπεζες θέλουν να κατέβει το όριο αυτό στις 100.000 ευρώ ενώ και οι θεσμοί κινούνται σε ανάλογο μήκος κύματος.

Το διάδοχο σχήμα που αναμένεται να ακολουθήσει τις προδιαγραφές του κυπριακού μοντέλου, θα προβλέπει δυνατότητα «κουρέματος» εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει την αξία του ακινήτου η οποία αναμένεται τελικά να είναι η εμπορική. Επιπλέον, το νέο σχήμα θα προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος, με εισοδηματικά κριτήρια.

Το σχετικό όριο θα καθοριστεί με βάση τα περιθώρια που δίνει το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ. Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν κομβικό το να κλείσει η συμφωνία με τις τράπεζες καθώς θεωρούν ότι μετά οι θεσμοί θα συνταχτούν στη συμφωνία.

Για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση εστιάζει στις προτάσεις της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, που προβλέπουν αυξήσεις μεταξύ 5% και 10%, με επικρατέστερο ωστόσο ένα ενδιάμεσο σενάριο της τάξης του 7,5%.

H Κομισιόν έχει διαμηνύσει μέσω του Πιερ Μοσκοβισί, τις ανησυχίες της ως προς το ύψος των αυξήσεων, ζητώντας να ληφθούν υπ' όψη η οικονομική κατάσταση της χώρας, το ποσοστό ανεργίας και η επίδραση στην ανταγωνιστικότητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πιέσει για σχετικά υψηλές αυξήσεις, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο, που θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου, αποτελεί βασικό προεκλογικό της ατού.

Τα projects αποκρατικοποιήσεων

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Στο επίκεντρο η πώληση της εταιρείας διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, καθώς εκεί οι θεσμοί φέρονται να έχουν τις περισσότερες αιτιάσεις και να έχουν ζητήσει την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι άμεσα θα γίνει προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», ενώ σύντομαθα υπογραφεί και η σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος».

Παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ και θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση νομοσχεδίων για τον διαχωρισμό των ενεργειακών δικτύων και την παραχώρηση σε ιδιώτες δραστηριοτήτων στα τέσσερα περιφερειακά λιμάνια.

Τα αναδρομικά από τις περικοπές μισθών-συντάξεων

Εξάλλου η Κομισιόν έχει διαμηνύσει, επίσης, με πρόσφατη επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, ότι πέραν των 16 προαπαιτουμένων, περιμένει ενημέρωση για το πιθανό κόστος των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων για τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ υπάρχει ήδη μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη του κόστους. Στην περίπτωση επιστροφής των δώρων αναδρομικά, η επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι one- off και ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου. Στην ερώτηση, εάν το ΣτΕ αποφασίσει να επανέλθουν εφεξής τα δώρα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο» αλλά «πάντα πρέπει να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Τρίτη με τους επικεφαλής των θεσμών ο οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση έως τις 15 Φεβρουαρίου να κλείσει τις εκκρεμότητες αυτές, προκειμένου να είναι σε θέση να συντάξουν θετική έκθεση, στις 27 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματισθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα