Πολιτική

«Νόμος και τάξη» αντίβαρο στο μεταναστευτικό


Το δόγμα «νόμος και τάξη» ανασύρει και επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το ως επικοινωνιακό αντίβαρο στη διαχείριση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού, η οποία έχει προκαλέσει ήδη δυσαρέσκεια σε τμήμα του ακροατηρίου της ΝΔ.

Εύγλωττο ήταν το σημερινό (12/11) σκηνικό με εκατοντάδες και πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενους από νησιά του Β. Αιγαίου, να βγαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές και ξενοδοχεία της ενδοχώρας, ενώ την ίδια ώρα μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, στην οδό Μπουμπουλίνας 42, στα Εξάρχεια, εξελισσόταν νέα επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου, που τελούσε υπό κατάληψη.

Και βεβαίως η νέα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, μονοπώλησε την τηλεοπτική προβολή, με την μεταφορά προσφύγων/μεταναστών σχεδόν να χάνεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Με το μεταναστευτικό να αποδεικνύεται το μεγαλύτερο, προς το παρόν, αγκάθι για την κυβέρνηση και υπό τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε αιτία πολιτικής φθοράς, επιχειρείται επικοινωνιακός αντιπερισπασμός. Ώστε αφενός να επισκιασθούν οι αντιδράσεις από την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ηπειρωτικές περιοχές και αφετέρου να καθησυχασθεί και να ικανοποιηθεί το δυσαρεστημένο σκληρό δεξιό κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ, με την εντατικοποίηση της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη», που αποτελεί δομικό στοιχείο των αντιλήψεων του.

Οι …αντίπαλοι της επιχείρησης, δεδομένοι και θεωρητικά εύκολοι: οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες και οι φοιτητές που αντιδρούν στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Έτσι για παράδειγμα χθες (11/11) στην ΑΣΟΕΕ έγινε επίδειξη ισχύος των δυνάμεων καταστολής, με διμοιρίες ΜΑΤ να περικυκλώνουν τους φοιτητές, που τόλμησαν να μπουν στο προαύλιο του κλειστού Οικονομικού Πανεπιστημίου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, με την εικόνα των ΜΑΤ να έχουν στριμώξει τους φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ να το ενισχύει: άσυλο δεν υπάρχει πλέον και η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια, όποτε κρίνει. Το σκηνικό ολοκληρώθηκε με την άσκηση αστυνομικής βίας κατά φοιτητών και δημοσιογράφων, που κάλυπταν τα επεισόδια.

Η χθεσινή πρώτη στους δρόμους της Αθήνας της νεοσύστατης ειδικής ομάδας «Δράση» της αστυνομίας,  διαδόχου της ...γνωστής ομάδας «Δέλτα», που είχε διαλυθεί το 2015, ήρθε να συμπληρώσει αυτή τη φάση της επιχείρησης «νόμος και τάξη».  

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση η «Δράση» αποτελείται από 50 αστυνομικούς, χωρισμένους σε 5 ομάδες των 10, οι οποίοι επιβαίνουν σε 25 δίκυκλα και οι οποίοι  είναι δυνατόν να λαμβάνουν μέρος σε μέτρα, πέρα από αυτά που απαιτούνται στο πλαίσιο της συνήθους αστυνόμευσης και ειδικότερα σε περιστατικά υψηλού ρίσκου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά,  η «Δράση» θα χρησιμοποιηθεί και στα μέτρα του Πολυτεχνείου, καθώς στις αρμοδιότητές της είναι, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση συλλήψεων σε περίπτωση επεισοδίων, στο πλαίσιο της υποστήριξης των ΜΑΤ.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Διαβάστε επίσης