Τουρισμός

Νομός Γρεβενών: η απόλυτη φθινοπωρινή πρόκληση


Ο νομός Γρεβενών αποτελεί ένα ξάφνιασμα της φύσης που σαγηνεύει τον επισκέπτη από την πρώτη επαφή. Ειδικά το φθινόπωρο, με τους ιδιαίτερους χρωματισμούς, η γοητεία της φύσης στην περιοχή απογειώνεται! Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και χαρακτηρίζεται από πλούσια εναλλαγή τοπίων απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με κυρίαρχο στολίδι τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

Ο Εθνικός Δρυμός αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο τμήμα της Πίνδου και έχει συνολική έκταση 68.990 στρέμματα. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια - Κάλντα (είναι βλάχικη λέξη και σημαίνει «Ζεστή κοιλάδα» και ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας), του Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159μέτρα) μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό(2.177μέτρα).Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και το περιβάλλον ιδιαίτερα σημαντικό για την διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο.

Ωστόσο, το ανεπτυγμένο τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής δεν εξαντλείται στο φυσικό της πλούτο. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, σε  απόσταση 42 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Γρεβενών, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, που διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στο χειμερινό τουρισμό σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, υψηλών προδιαγραφών, που προσφέρουν οι διάσπαρτες στα χωριά της περιοχής ξενοδοχειακές μονάδες σε μια προσπάθεια παντρέματος της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη σύγχρονη λιτή πολυτέλεια και αισθητική. 

Στην περιοχή δε, αναπτύσσεται και πλήθος δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα, ποδήλατο βουνού, εναέριο πέρασμα πάνω από φυσικά εμπόδια, ακόμη και περιπέτειες με αυτοκίνητα 4Χ4) που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. 

Τα Γρεβενά, άλλωστε, διαθέτουν και πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Πλήθος πέτρινων γεφυριών, που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και που είναι από τα πιο εντυπωσιακά σε ολόκληρη τη Μακεδονία, καθώς και μαγευτικές Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια καθηλώνουν τον περαστικό ενώ σημαντικής ιστορικής αξίας μνημεία καταδεικνύουν την πολυσήμαντη ιστορική διαδρομή της περιοχής. 

Ιδιαίτερη χροιά στην περιοχή προσδίδει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλέα Γρεβενών όπου φιλοξενούνται μοναδικά προϊστορικά ευρήματα με προεξάρχον ένα ζευγάρι χαυλιοδόντων εντυπωσιακού μεγέθους (μήκους 4,39 μέτρων), οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι του συγκεκριμένου είδους που βρέθηκαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και πιθανόν στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

Σημείο αναφοράς της ζωής των Γρεβενιωτών αποτελούν πλέον τα μανιτάρια που έχουν παύσει προ πολλού να καλύπτουν απλώς γαστρονομικές απαιτήσεις και έχουν εξελιχθεί σε σύμβολο της πόλης. 
Τα Γρεβενά ή αλλιώς «Πόλη των Μανιταριών» τιμούν στην καθημερινότητά τους τα εδώδιμα και νόστιμα αυτά προϊόντα της φύσης ενώ από το Νοέμβριο του 2011 στη Λάβδα Γρεβενών στεγάζεται Μουσείο Μανιταριών όπου φιλοξενούνται άγρια μανιτάρια και της περιοχής.

Τζοβάνα Κυριακοπούλου 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα