Ελλάδα

Νομιμοποιήσεις δασικών αυθαιρέτων με μία αίτηση και 250 ευρώ!


Τον Αύγουστο θ' ανοίξει η πλατφόρμα για αναστολή προστίμων και «πάγωμα» κατεδαφίσεων

 Ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος  - γι αυτό άλλωστε προχώρησαν στην πρόωρη απολιγνιτοποίηση με οδυνηρές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος της χώρας, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά – παράλληλα προωθούν διατάξεις με “δασοκτόνο” περιεχόμενο, καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον.

Με ειδική διάταξη σε σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και... μυρίζει” εκλογές, δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων τα οποία βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, όχι μόνο να τα “σώσουν” αποφεύγοντας την κατεδάφιση, αλλά και να γλιτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Θα χρειαστεί να κάνουν μόνο μια αίτηση και να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ για να ενταχθούν σε ρύθμιση, με την οποία  θα ανασταλούν οι οποιεσδήποτε επιβληθείσες κυρώσεις – κατεδάφιση, πρόστιμα κλπ – και δεν θα επιβληθεί καμία νέα, ώσπου η Πολιτεία να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι “οικιστικές πυκνώσεις” σε δασικές περιοχές και να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία.

Προσωρινή και οριστική τακτοποίηση

Με τον τρόπο αυτό τα δασικά αυθαίρετα παίρνουν “παράταση ζωής”, με μιά άτυπη νομιμοποίηση που μπορεί να ισχύσει για 30 χρόνια! Σε μεταγενέστερο χρόνο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διατηρήσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους  πληρώνοντας πρόστιμο. Το ύψος του προστίμου θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα καταγράφουν τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες και θα περιληφθούν σε Προεδρικό Διάταγμα.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του “Ελληνικού Κτηματολογίου”, που είναι έτοιμη από καιρό και αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Αυγούστου.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Καταληκτική είναι η 31η Δεκεμβρίου 2022, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γλιτώνουν εάν είναι πολλά και συγκεντρωμένα

Δήλωση μπορεί να υποβληθεί για κατοικίες και συμπληρωματικές κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε “οικιστικές πυκνώσεις” εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Ως “οικιστικές πυκνώσεις” χαρακτηρίζονται οι συγκεντρώσεις κατοικιών οι οποίες παρουσιάζουν λειτουργική ενότητα λόγω της εγγύτητας μεταξύ τους και της εξυπηρέτησής τους από κοινά δίκτυα (όδευση, ενέργεια, ύδρευση κ.λπ.).

Δικαίωμα έχουν και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet. Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:
α. Περιγραφή της κατοικίας την οποία αφορά το αίτημα, και των κατασκευών που τη συνοδεύουν, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος,
β. Τη χρήση της κατοικίας,
γ. Τον εντοπισμό της κατοικίας στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων,
δ. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή, και
ε. παράβολο 250 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα