Ελλάδα

«Νόμιμο φακελάκι» στα νοσοκομεία για τα απογευματινά χειρουργεία


Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, φέρνει και τη «νομιμοποίηση» στα φακελάκια που λαμβάνουν γιατροί και νοσηλευτές. Οι πολίτες θα επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία, θέλοντας να αποφύγουν την πολύμηνη αναμονή στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας μια δημόσια υπηρεσία που υπό κανονικές συνθήκες παρέχεται δωρεάν.

Το γνωστό και μη εξαιρετέο φακελάκι, δηλαδή η έξτρα χρηματική αμοιβή που δίνουν οι πολίτες στους γιατρούς ως κίνητρο για να τύχουν καλής ιατρικής αντιμετώπισης, αποτελεί… παράδοση και κοινό μυστικό στα δημόσια νοσοκομεία. Τώρα λαμβάνει και τη σφραγίδα νομιμοποίησης, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κοστολόγιο που αφορά τις κατηγορίες απογευματινών χειρουργείων και τις αμοιβές που θα παίρνουν γιατροί και νοσηλευτές. Το κόστος για τους πολίτες θα ξεκινά από τα 300 ευρώ για πολύ μικρής βαρύτητας επεμβάσεις και θα φτάνει έως τα 2.000 ευρώ σε εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες και κάθε γιατρός θα επιλέγει την κατηγορία και θα υπάρχει η ανάλογη επιβάρυνση. 

Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις ως αναμονή είναι:

  • καταρράκτης
  • αρθροπλαστική γόνατος
  • αρθροπλαστική ισχίου
  • αμυγδαλεκτομή

Τι απαντά ο Γεωργιάδης

Για τον Αδωνι Γεωργιάδη, το κυβερνητικό σχέδιο δεν «νομιμοποιεί» τα φακελάκια, με τον ίδιο να καταθέτει την επιχειρηματολογία, λέγοντας πως «δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα