Επιχειρήσεις

Νομικές «χειροπέδες» στις δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες


Φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση τους με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης - Γιατί τις προτιμούν οι τράπεζες

Τέλος στην ασυδοσία των δικηγορικών γραφείων και εταιρειών που μετατράπηκαν σε εισπρακτικές εταιρείες και απειλούν τους οφειλέτες των τραπεζών προτίθεται να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα το ίδιο το νομοσχέδιο, θα καθιστά αυστηρότερο και το πλαίσιο εποπτείας των «καθαρών» εισπρακτικών εταιρειών. Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό, ότι οι αποκαλούμενες «εισπρακτικές εταιρείες» στην πραγματικότητα είναι «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών».

Με τον ν. 3758/2009 καθορίστηκε για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Οι ανωτέρω εταιρείες συχνά αναφέρονται ως «εισπρακτικές εταιρείες», ενώ εκ του νόμου απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο η είσπραξη

Ειδικότερα η σχετική διάταξη του ν. 758/2009 αναφέρει: «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» είναι οι  κεφαλαιουχικές εταιρίες που έχουν ως αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την εξώδικη ενημέρωση οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων και απαιτητών χρηματικών οφειλών τους έναντι δανειστών, πριν από τη διενέργεια δικαστικών πράξεων και το στάδιο έναρξης της αναγκαστικής εκτέλεσης, που προέρχονται από συμβάσεις πίστωσης και εγγύησης και νόμιμες εμπορικές συναλλαγές, όπως αγορές αγαθών, παροχή υπηρεσιών, χορήγηση δανείων, εγγυήσεων και πιστώσεων, χρήση πιστωτικών καρτών, καθώς και τη διαπραγμάτευση του χρόνου, του τρόπου και των λοιπών όρων αποπληρωμής των. οφειλών, κατ’ εντολή και για λογαριασμό των δανειστών.

Το πλαίσιο αυτό βελτιώθηκε με το άρθρο 36 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ 14/Α/2.2.2012) με το οποίο θεσπίζονται περιορισμοί και μηχανισμοί ελέγχου για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και της προσωπικότητας των πολιτών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την ενημέρωση των οφειλετών για τις οφειλές τους και για τις κινήσεις που προτίθεται η τράπεζα και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες απειλούν τους οφειλέτες, τους ενοχλούν σε ακατάλληλες ώρες κ.λπ.

Σταδιακά, και με παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή και της Αρχής Προστασίας Δεδομένου Προσωπικού Χαρακτήρα, μπήκαν συγκεκριμένοι κανόνες, που καθορίζουν τα όρια της λειτουργίας τους, ενώ με το νέο νομοσχέδιο θα καταστεί περισσότερο αυστηρότερο το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνται.

Ανεξέλεγκτες

Οι εισπρακτικές εταιρείες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, στο χορό της διεκδίκησης των οφειλών για λογαριασμό των τραπεζών μπήκαν και δικηγορικά γραφεία ή δικηγορικές εταιρείες.

Οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε δεχτεί κλήση «από το δικηγορικό γραφείο της κας Χ για το δάνειό σας στην Χ τράπεζα». Τι συμβαίνει όμως; Η δράση τους είναι εκτός του νομικού πλαισίου, για τις πρακτικές τους έχουν γίνει χιλιάδες καταγγελίες ενώ επειδή είναι εκτός του νομικού δεν ελέγχονται!

Σύμφωνα με υπ.αριθμ. 598/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ένταξη των δικηγόρων - δικηγορικών εταιριών στο συγκεκριμένο  θεσμικό πλαίσιο, δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δεδομένου ότι η ενημέρωση οφειλετών εντάσσεται ήδη σε αυτό και καθιστά αδύνατη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, την επιβολή κυρώσεων σε δικηγόρους/δικηγορικές εταιρίες, για την επιβολή των οποίων αρμόδιο όργανο είναι το οικείο πειθαρχικό όργανο.

Επειδή όμως υπάρχει νομικό κενό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν μπορούν να τους επιβάλουν κυρώσεις! Τις σχετικές καταγγελίες που συγκεντρώνει η Γενική Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή, τις κοινοποιεί στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών τους.

Ακόμη, ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι οι καθαρά εισπρακτικές εταιρείες κλείνουν στα τελευταία χρόνια, αφού τους παίρνουν τη δουλειά τα δικηγορικά γραφεία. Οι τράπεζες προτιμούν και θεωρούν πιο αποτελεσματικά τα δικηγορικά γραφεία, επειδή ασκούν μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες. Ακούγοντας ο οφειλέτης, ότι τον καλούν από δικηγορικό γραφείο για οφειλή του στην τράπεζα αμέσως θεωρεί ότι είναι ένα βήμα πριν την έναρξη των δικαστικών περιπετειών για το δάνειο που δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Οι αλλαγές

Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στόχος είναι να μπει φραγμός στην ασυδοσία των δικηγορικών εταιρειών, οι οποίες θα υπαχθούν στη δικαιοδοσία ελέγχου των εποπτικών αρχών.

Για την κατάρτιση του νομοσχεδίου υπάρχει ήδη συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την Αρχή Προστασίας Δεδομένου Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις