Τράπεζες

Credit Suisse: Θα πληρώσει $475 εκατ. για την υπόθεση με την Μοζαµβίκη


Η Credit Suisse συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 475 εκατ. δολ. για την επίλυση πολλαπλών ερευνών στο ρόλο της σε ένα σκάνδαλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων που οδήγησε τελικά στο να λεηλατηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια από τη Μοζαµβίκη, οδηγώντας τη χώρα σε οικονομική κρίση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι περιμένει να εγγράψει 230 εκατ. δολ. σε επιβαρύνσεις το τρίτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα του διακανονισμού, σε ένα νέο πλήγμα για την τράπεζα που χτυπήθηκε πρόσφατα από τα σκάνδαλα των Greensill και Archegos Capital Management.

Η νομική συμφωνία είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια διεθνή υπόθεση που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια από δανειακές συμφωνίες συνολικού ύψους 2 δισ. δολ. που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν να δημιουργηθεί μια νέα αρχή παράκτιων περιπολιών και ένας στόλος αλιείας τόνου στη Μοζαμβίκη, αναφέρει το Bloomberg. Τρεις τραπεζίτες της Credit Suisse έχουν ήδη παραδεχτεί την ενοχή τους στην υπόθεση.

Η τράπεζα εξαπάτησε τους επενδυτές κρύβοντας πληροφορίες για τη χρήση των εσόδων από τρεις εκδόσεις χρέους από το 2013 μέχρι το 2016, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές. Οι τραπεζίτες της Credit Suisse έλαβαν περίπου 50 εκατ. δολ. σε μίζες που παρέμειναν κρυφές από άλλα μέλη της διοίκησης, με το συνολικό ύψος των ανάρμοστων πληρωμών και παράνομων χρηματοδοτήσεων να φτάνει τουλάχιστον τα 200 εκατ. δολ. σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα