Άμυνα & Διπλωματία

Όμηροι του Ερντογάν-Η κυβέρνηση σύρεται πίσω από τις εξελίξεις 


Κοιμώμενη και εντελώς απροετοίμαστη έπιασε την ελληνική κυβέρνηση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μέσα σε μία ώρα, με αποτέλεσμα για μιά ακόμη φορά να σύρεται ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις, που προκαλεί σχεδιασμένα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Κι όμως, όλα τα σημάδια έδειχναν το προηγούμενο διάστημα ότι και το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο θα άνοιγε τον δρόμο για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, αλλά και ότι ο Ερντογάν ήταν αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί την δικαστική απόφαση χωρίς να χάσει χρόνο. 

Και δεν ήταν μόνο τα δημοσιεύματα που προειδοποιούσαν εδώ και μέρες για την εξέλιξη. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι οι τουρκικές αρχές, γνωρίζοντας προφανώς την ακύρωση του κυβερνητικού  διατάγματος του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία, είχαν προχωρήσει σε προετοιμασίες για την ταχύτατη αξιοποίηση της απόφασης (αγορά τεράστιων χαλιών και μελέτες για την κάλυψη των τοιχογραφιών με ειδικό φωτισμό κλπ).

Παρά ταύτα η ελληνική διπλωματία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν βέβαιη ότι ο Ερντογάν θα είχε μεν μέσω της δικαστικής απόφασης την ευχέρεια να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλά δεν θα το έπραττε άμεσα, κρατώντας το «χαρτί» αυτό για το μέλλον. 

Έτσι, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε όταν την Παρασκευή το θέμα είχε κλείσει σε μία ώρα, με την ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού ΣτΕ και την υπογραφή του διατάγματος από τον Τ. Ερντογάν, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αντιδρά σπασμωδικά και αμήχανα, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της στους εξωτερικούς παράγοντες (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία), οι οποίοι προς το παρόν κωφεύουν. 

Γενικά, η ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι δεν έχει στρατηγική όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άγεται και φέρεται από τις αναθεωρητικές πρωτοβουλίες Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί στην πράξη να καθιερώσει την Τουρκία ως ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.  

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούσε μέχρι την περασμένη Παρασκευή να έχει την ψευδαίσθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απλά ρίχνει πυροτεχνήματα για εντυπωσιασμό και πρόσκαιρη εσωτερική κατανάλωση, χωρίς να περνάει σε πράξεις. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο τρίτος ανεπίτρεπτος αιφνιδιασμός μέσα σε λίγους μήνες, καθώς είχαν προηγηθεί η ανυπόστατη τουρκολυβική συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ και η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού «Ουρούτς Ρέϊς» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (τότε που επίσημα υπήρξε η δικαιολογία ότι το έφερε ο άνεμος). 

Αλλά και η επανάπαυση στις ...δάφνες του Έβρου και στους διθυράμβους των ΜΜΕ για το «νέο έπος», φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο για τον τρίτο στη σειρά αιφνιδιασμό και τα όσα ακολούθησαν.

Βολές και εκ των έσω 

Βολές για την αναιμική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκτοξεύθηκαν και εκ των έσω, με το Antinews.gr, που σταθερά εκφράζει της θέσης της Σαμαρικής πτέρυγας να ασκεί σφοδρή κριτική σε άρθρο του με τον τίτλο:  «Ο Ελληνισμός εκπέμπει σήμα κινδύνου - Ο κύριος Μητσοτάκης ακούει;».

Στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Απανωτές είναι οι ήττες της χώρας μας στα εθνικά θέματα με την πολιτική ηγεσία του τόπου μονίμως να παρακολουθεί τα γεγονότα ανήμπορη να πάρει δραστικές αποφάσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ελληνισμού.

Μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας από την κυβέρνηση Τσίπρα και φυσικά την χαλαρή και απαράδεκτη στάση της Νέας Δημοκρατίας με τα ήξεις αφήξεις, ήρθε το χαστούκι από τον τραμπούκο επεκτατικό γείτονα ο οποίος μέσα σε μια νύχτα μετέτρεψε το σύμβολο του Χριστιανισμού, την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί.

Με την αντίδραση του Έλληνα (πολυπολιτισμικού) πρωθυπουργού να προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό.

Δεν είναι δυνατόν να μην κάνει ουδεμία αναφορά στην Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό, και να λέει απλά ότι η κατάπτυστη απόφαση προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Άραγε ποιον κοροϊδεύει, τι επιδιώκει; Και ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες αναλαμβάνει για να εμποδίσει το ανοσιούργημα; Να μιλήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Ευρωπαίους; Ουάου... ήδη τρέμει ο Ερντογάν.

Τους είδαμε πόσο αντιστάθηκαν στην ντροπιαστική απόφασή του. Έτσι θα συνεχίσουμε κύριε Μητσοτάκη; Να υποτασσόμαστε σε ό, τι προσβάλει τα εθνικά μας συμφέροντα και τις παραδόσεις μας; Να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε προκειμένου να μην προκαλέσουμε τον αιμοσταγή δολοφόνο και παρανοϊκό σουλτάνο; Με τις κατραπακιές που τρώμε ως έθνος να μην έχουν προηγούμενο;

Δεν ξέρουμε αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά έχετε τεράστιες ευθύνες για την σημερινή μας κατάντια. Διότι η στάση σας, οι απόψεις και η πολιτική σας, που είναι πάντα εναρμονισμένες με τις πεποιθήσεις της... πρωθυπουργικής αδελφής του σχεδίου Ανάν, αφήνουν τεράστια περιθώρια στους Τούρκους να γίνονται όλο και περισσότερο διεκδικητικοί.

Τακτική που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν σήμερα σε χειρότερο βαθμό. Ποτέ δεν τόλμησαν όμως να συμπεριφερθούν ανάλογα όσο τα ηνία της χώρας τα είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν έχει παραδεχτεί ότι με τον Σαμαρά δεν μπορούσε να έχει πάρε - δώσε γιατί... έτρωγαν πόρτα οι απαιτήσεις του.

Ο κύριος Μητσοτάκης όμως ακολουθεί ακριβώς την αντίθετη πολιτική, με αποτέλεσμα η μια ήττα να διαδέχεται την άλλη για να στρωθεί το απαραίτητο έδαφος για τις... Πρέσπες του Αιγαίου. Αναθέτοντας τον ρόλο του... γεφυροποιού στην πρωθυπουργική αδελφή, η οποία ανερυθρίαστα μας είπε... «πόλεμο θέλετε;».

Όχι κυρία Μπακογιάννη, δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αν προκληθούμε να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Κι όχι να προσκυνήσουμε... στα τέσσερα το δόγμα του πάρτα όλα για να ζούνε αυτοί καλύτερα κι εμείς χειρότερα. Μας συγχωρείτε, αλλά τέτοια διακυβέρνηση με τέτοιες απόψεις ισοπέδωσης και εθνικής ντροπής δεν αξίζει στους Έλληνες».

Δημήτρης Κυριακόπουλος
 

Διαβάστε επίσης