Διεθνή

Μπλοκάρει το Κογκρέσο την συνέχιση της αμερικάνικης ανάμειξης  στην Υεμένη


 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα τον τερματισμό της  στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας μια ήττα όσον αφορά την στάση του Αμερικανού πρόεδρου απέναντι στην Υεμένη.

Το ιστορικό αυτό ψήφισμα, που περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες σε ό,τι αφορά την εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία,ενώ η Βουλή το ψήφισε με 247 ψήφους υπέρ και 175 κατά.
Ο πρόεδρος Τράμπ έχει τονίσει ότι θα προσπαθήσει να ακυρώσει την απόφαση.
«Σήμερα ταχθήκαμε ξεκάθαρα εναντίον του πολέμου και του λιμού, υπέρ (της εκχώρησης) των στρατιωτικών εξουσιών στο Κογκρέσο, ψηφίζοντας τον τερματισμό της συνενοχής μας στον πόλεμο της Υεμένης», δήλωσε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, ο συντάκτης του ψηφίσματος.
Το Κογκρέσο χρησιμοπιεί το ψήφισμα για να περιορίσει τις αρμοδιότητες του προέδρου απέναντι στα προεδρικά ζητήματα, αναγκαζοντάς τον να αποσύρει τα στρατευματά του από την Υεμένη.
Παρά όλα αυτά, ο πρόεδρος Τράμπ έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο.
Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος επιμένουν ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη παραβιάζει το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι το Κογκρέσο και όχι ο πρόεδρος καθορίζει το πότε συμμετέχει η χώρα σε πόλεμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις