Πολιτική

Nησιά-γκέτο για να μην διογκωθεί το πολιτικό κόστος


Την επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει νησιά του βορείου Αιγαίου – και όχι μόνο – σε γκέτο για μετανάστες/πρόσφυγες, προκειμένου να αποφύγει την  εξάπλωση του πολιτικού κόστους στην ηπειρωτική χώρα, μαρτυρά η προώθηση της κατασκευής κλειστών κέντρων και μάλιστα με απόφαση επίταξης εκτάσεων.

Είναι σαφές πλέον ότι το Μέγαρο Μαξίμου φοβούμενο την επέκταση των αντιδράσεων – και του συνακόλουθου πολιτικού κόστους- σε περιοχές της ενδοχώρας με την μετεγκατάσταση εκεί μεταναστών/προσφύγων, όπως προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο (είχε ανακοινωθεί ότι θα μεταφέρονταν 20.000 από τα νησιά μέχρι το τέλος του 2019) το ενταφιάζει και επιχειρεί το μείζον πρόβλημα να διατηρηθεί εντός των νησιών.

Στο μεταξύ, οι χθεσινές (10/2) ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες/μετανάστες σε 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος) με επίταξη εκτάσεων έχουν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αφενός προέβη σε ανακοινώσεις δίχως να τους ενημερώσει και αφετέρου ότι ενώ είχε υποσχεθεί αποσυμφόρηση με την μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων/ μεταναστών (υπολογίζεται πως αυτή την περίοδο στα νησιά του βορείου Αιγαίου ο αριθμός τους ξεπερνά τις 40.000) μονιμοποιεί το πρόβλημα, που ήδη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά.

Οι ίδιοι παράγοντες δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι με τις μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται θα λειτουργούν ταυτόχρονα και τα κλειστά κέντρα (οι προδιαγραφές τους είναι για φιλοξενία 20.000 ατόμων), αλλά και οι υπάρχουσες ανοιχτές δομές (Μόρια κλπ).

Μετά τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποφάσισε να μην παραστεί στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη (13/2) σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε εξοργισμένος και αναρωτήθηκε  «γιατί δεν συμβαίνει επίταξη και στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να υποδεχτούν και άλλα μέρη αιτούντες άσυλο».

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης μιλώντας στον ANT1 δήλωσε ότι αυτός θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης στην Αθήνας. «Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση», υποστήριξε  

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί  έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, ενώ σε χθεσινοβραδινές συνεδριάσεις τους τα δημοτικά συμβούλια  Δυτικής Λέσβου και Χίου απέρριψαν τα κυβερνητικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος είπε: «Υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Υπενθυμίζεται ότι με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

 

Διαβάστε επίσης