Τουλάχιστον τριάντα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα έπειτα από την επίθεση σε ορυχείο στην περιοχή Σιρόρο της πολιτείας του Νίγηρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν τρεις πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Σάββατο.
Συμμετείχαν σε επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εργαζομένων σε ορυχείο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κινέζων υπηκόων, που απήχθησαν στην επίθεση της Τετάρτης.
Ο Εμάνουελ Όμαρ, αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας του Νίγηρα, μίλησε για θανάτους στην επίθεση στο ορυχείο, στο χωριό Ατζάτα Αμπόκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.
Δύο πηγές προσκείμενες στον στρατό στη Σιρόρο και στη Μίνα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νίγηρα, ανέφεραν πως ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικών που κινούνταν με τρία φορτηγά και σκότωσαν 30.
Ο στρατός της Νιγηρίας –ο οποίος σπανίως σχολιάζει πληροφορίες για απώλειες που υφίσταται σε μάχες– περιορίστηκε να ανακοινώσει πως «μέλη του προσωπικού πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα σε σφοδρή μάχη».
Σύμφωνα με αξιωματούχο στη Σιρόρο, ένοπλοι που κινούνταν με μοτοσικλέτες κι ένα φορτηγό επιτέθηκαν στο ορυχείο και σκότωσαν επτά φύλακες, που ήταν αστυνομικοί, κατ’ αυτόν. Κατόπιν απήγαγαν τους κινέζους εργαζόμενους και σκότωσαν οκτώ πολίτες, πρόσθεσε.
Δεν έκανε σαφές εάν οι πολίτες εργάζονταν στο ορυχείο.
Αξιωματικός του στρατού στην Μίνα ηγείται της επιχείρησης για τον εντοπισμό των ομήρων.
Η αστυνομία της πολιτείας του Νίγηρα δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Αναφερόμενος στην επίθεση στο ορυχείο, ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι χαρακτήρισε τους δράστες «σαδιστές» που θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. «Η Σιρόρο θα δει να αποδίδεται δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter.
Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι δράστες στην πολιτεία του Νίγηρα, όπου δρουν διάφορες συμμορίες κακοποιών και όπου το 2021 αξιωματούχοι ανέφεραν πως είναι πλέον παρόντες στην περιοχή τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Οι βαριά οπλισμένες συμμορίες κακοποιών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits, κατατρομοκρατούν επί χρόνια την κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Οι επιθέσεις τους έχουν ενταθεί τελευταία.
Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής σπαράσσεται από κύματα βίας – τη δράση τζιχαντιστών σε βορειοανατολικούς τομείς, κακοποιών σε βορειοδυτικούς και κεντρικούς –, ενώ ως τις προεδρικές εκλογές δεν απομένει παρά λιγότερος από ένας χρόνος.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, συμμορίες σκότωσαν πάνω από 2.600 πολίτες το 2021 στη Νιγηρία, αριθμό αυξημένο κατά 250% σε σύγκριση με το 2020.
Ο πρόεδρος Μπουχάρι, ο οποίος επικρίνεται για την αδυναμία του να επιλύσει το πρόβλημα της ανασφάλειας στη χώρα, θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Φεβρουάριο του 2023.
πηγή: ΑΠΕ