Αγορές

Νευρικότητα και οριακές μεταβολές στη Wall Street


Με οριακά πτωτικές τάσεις έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, καθώς παραμένει η ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα μετά την απειλή Τραμπ ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ δεν παρευρεθεί στη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία.

«Η Κίνα θα δώσει ισχυρή απάντηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά τις νέες απειλές Τραμπ. «Η Κίνα δεν θέλει να δίνει μάχη σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε και τον εμπορικό πόλεμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πόρτα της Κίνας είναι ανοιχτή για συνομιλίες που βασίζονται στην ισότητα.

Ωστόσο, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρό του τόσο την Ευρωζώνη εξαπολύοντας πυρά για υποτίμηση του νομίσματος αλλά και στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. «Το ευρώ και άλλα νομίσματα είναι υποτιμημένα έναντι του δολαρίου, δημιουργώντας μειονέκτημα στις ΗΠΑ» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. Επιπλέον, επέκρινε τη Fed γιατί κρατάει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια και εφαρμόζει «ποσοτική σύσφιξη». «Δεν έχουν ιδέα!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1%, μετά τα κέρδη 0,2% του Απριλίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 1,8%, μετά την άνοδο κατά 2,2% που είχαν καταγράψει τον Απρίλιο.

Τελικά στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.048,51 μονάδες, με πτώση 14,17 μονάδες ή -0,05%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας τις 7.822,57 μονάδες, με οριακή πτώση 0,60 μονάδων ή -0,01%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε κατά 1,01 μονάδες (-0,03%) και έκλεισε στις 2.885,72 μονάδες.

Οι μετοχές των Facebook και Apple είχαν κέρδη 1,88% και 1,16% αντίστοιχα, η Amazon είχε άνοδο 0,17%, ενώ η Microsoft γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,38%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά στα 53,27 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.331 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1329 δολ. από 1,1311 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,14%.