Λίγο ακόμα «νερό στο κρασί της» βάζει Τερέζα Μέι αυτή τη φορά στο φλέγον θέμα της υπαγωγής της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αρχική δέσμευση της πρωθυπουργού ήταν ότι μετά το Brexit, η Βρετανία δεν θα υπάγεται στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τώρα η απόλυτη αυτή θέση δείχνει να μετριάζεται.
Σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού για τις διαπραγματεύσεις, Ντέιβιντ Ντέιβις, το δικαστήριο δεν θα έχει μεν δικαιοδοσία στους νόμους που θα ψηφίζει το Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά για την οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ ατόμων, οργανισμών, εταιρειών ή κρατών, η Βρετανία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει το ρόλο του Δικαστηρίου.
Ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράμπ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην εκστρατεία υπέρ τη αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, είπε στο BBC πως «η κυβέρνηση θα έχει το ένα μάτι στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά όπως φαίνεται, σε θέματα νομολογίας η Βρετανία θα διατηρήσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο περίφημο «Great Repeal Act», δηλαδή τον σωρευτικό νόμο που πρόκειται να αντικαταστήσει νόμους και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συμπέρασμα από την σημερινή κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ότι δεν πρέπει να αναμένονται τεράστιες αλλαγές και πως οι απειλές και η σκληρή στάση της Τερέζα Μέι στο θέμα αυτό αποτελούν πλέον παρελθόν.
Με πληροφορίες από DW