Άμυνα & Διπλωματία

Νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ


Τα διαπιστευτήριά του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ επέδωσε στον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Χατζηχρυσάνθου μετέφερε στον γγ του ΟΗΕ τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και επανέλαβε την πλήρη δέσμευση και υποστήριξη του κ. Αναστασιάδη στις τρέχουσες προσπάθειες του κ. Γκουτέρες για σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», που έχει στόχο την επείγουσα επανέναρξη ουσιαστικών και προσανατολισμένων προς τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου, βιώσιμου και διαρκούς διακανονισμού που θα βασίζεται σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Ο κ. Χατζηχρυσάνθου διαβεβαίωσε, επίσης, τον κ. Γκουτέρες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, παραμένει πλήρως δεσμευμένη στις θεμελιώδεις αξίες του ΟΗΕ και την ενδυνάμωση του Οργανισμού ως πυλώνα της αποτελεσματικής πολυμέρειας.

Απαντώντας, ο κ. Γκουτέρες καλωσόρισε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι σημαντικός πυλώνας του ΟΗΕ και ότι ο Οργανισμός και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν δεσμευμένοι για την Κύπρο. Υπενθύμισε τη δική του εμπλοκή και δέσμευση, τόσο στο παρελθόν κατά την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ όσο και τώρα ως γγ του ΟΗΕ, ειδικά κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε ότι δημιουργούμε τώρα τις συνθήκες για να συγκληθεί σύντομα η άτυπη συνάντηση «5+1», ώστε να ξεκινήσει μία σοβαρή διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. «Θέλω να γνωρίζετε πόσο δεσμευμένοι είμαστε στην Κύπρο και τον λαό της», κατέληξε ο γγ του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ