Χρηστικά

Νέος γύρος πλειστηριασμών ακινήτων το 2019


Στο ηλεκτρονικό σφυρί διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, κτήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Νέο γύρο πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του δημοσίου προγραμμάτισε για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, οικοπέδων, κτημάτων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων,  που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων φιγουράρουν ήδη στις λίστες των μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, όπου αναγράφονται τα στοιχεία όσων χρωστάνε στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα είναι όλοι ηλεκτρονικοί,  είναι η 13η Φεβρουαρίου 2019, η 6η Μαρτίου 2019 και η 19η Μαρτίου 2019.
Σημειώνεται ότι σταδιακά η λίστα θα εμπλουτιστεί με νέα ακίνητα οφειλετών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν φτάσει στα 103 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες επί της είσπραξης των χρεών υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως στο Κτηματολόγιο κ.λπ. περιουσιακά  στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση, για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη όλων των ληξιπρόθεσμων σε αυτήν οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων του εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2915/2001 και των άρθρων 30, 30Α & 30Β του ΚΕΔΕ), κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Μπορούν να ματαιωθούν

Πάντως οι πλειστηριασμοί και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα, εναντίον των οφειλετών, αναστέλλονται και στο «παρά πέντε» του πλειστηριασμού, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε 12 ή 24 δόσεις και για όσο διάστημα ο οφειλέτης του Δημοσίου είναι συνεπής.

Αν ενταχθείς ε ρύθμιση, ακυρωθεί ο πλειστηριασμός, αλλά κατόπιν εξακολουθήσει να μην αποπληρώνει τις δόσεις τότε αναβιώνουν τα αναγκαστικά μέτρα.
Ειδικότερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη.

Η αναστολή ωστόσο, δεν καλύπτει τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Διαβάστε επίσης