Άμυνα & Διπλωματία

Νέοι χάρτες τουρκικών διεκδικήσεων-«Εξαφάνισαν» το Καστελόριζο!


Δύο χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσίευσε ο διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ταγατάι Ερτζιγιές στο Twitter, συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, στον έναν χάρτη «φαίνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις συντεταγμένες της όπως κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει τις θέσεις των Τούρκων για την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι διεκδικούν πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας, ενώ δεν υπολογίζει την Ρόδο, την Κρήτη και «εξαφανίζει» το Καστελόριζο.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι «η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» και πως «κατακτήθηκε». Σε ξεχωριστές δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, αναφέρει το Anadolu, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε επίσης ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία ενεργεί νόμιμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι, η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Την Δευτέρα, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα, το οποίο επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης