Χρηστικά

Νεόδμητα ακίνητα: Προς παράταση το «πάγωμα» του ΦΠΑ και το 2023


Το οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει εις το έπακρον τις αλλαγές που έκανε η ΕΕ στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τους συντελεστές ΦΠΑ και βάσει των οποίων του δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσει έως το 2024 την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων.
 
Με «προίκα» τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται να αναστείλει την επιβολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για τουλάχιστον ένα χρόνο, για όλο το 2023, με απώτερο στόχο να στηρίξει περαιτέρω την οικοδομή και τις επενδύσεις στις κατασκευές. Αποδείχθηκε, άλλωστε, στην πράξη, χάρη στη μη εφαρμογή του ΦΠΑ από το 2020 (περίοδος πανδημίας) και εντεύθεν, ισχυροποιήθηκε το ενδιαφέρον για τις κατασκευές και την κτηματαγορά.

Σύμφωνα, μάλιστα με τις αποφάσεις της ΕΕ, από τον 2025 και μετά η Ελλάδα θα έχει τη επιλογή να μειώσει τον ΦΠΑ στο 13% ή να τον μηδενίσει πλήρως, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ο ΦΠΑ που αφορά τις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2006 και τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2020. Περιλαμβάνει, μάλιστα, τις περιπτώσεις νέων αδειών αλλά και παλιών, συγκεκριμένα όσες εκδόθηκαν μετά το 2006.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα